Weersverwachting

18.8°C

Hengelo

Geheel bewolkt
Humidity: 88%
Wind: WZW at 0 kmh
dinsdag

15°C/26°C
woensdag

14°C/27°C
donderdag

12°C/25°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

De zomervakantie werd eigenlijk pas op het allerlaatste moment beslist: het werd Polen & Litouwen. 

Met het vliegtuig vanuit Dortmund naar het prachtige Gdansk, vervolgens met een gehuurde auto van Gdansk door Warmia-Mazury (Ermland-Masuren) naar de hoofdstad Warschau. Vandaaruit een vlucht naar de hoofdstad van Litouwen: Vilnius. Daarmee hebben we alle Baltische staten bezocht. Van Vilnius weer terug naar Dortmund.

Het was wederom een aangename vakantie ondanks dat we beide wel last hadden van vermoeidheid (zie elders op deze site). Polen wist opnieuw te verrassen: het land ontwikkelt zich enorm en dat is te merken. Alle voorzieningen zijn van niveau en toch nog heel goed betaalbaar. Verder is Polen natuurlijk een land met een grote geschiedenis. Vilnius was echt een gezellige, charmante stad, nog niet overlopen van de toeristen. Het wordt ook wel Rome van het noorden genoemd vanwege de vele godshuizen. Ik hoop binnenkort een fotoreportage te kunnen plaatsen.

 

 

Mijn Sociale Media

Mijn Tweets

MarcStronks RT @POL_JDubbeldam: Met verbazing lees ik de tenenkrommende, schaamteloze, veroordelende reacties op div soc media mbt het verdronken meisj…
5hreplyretweetfavorite
MarcStronks RT @jjholtland: Milos Zeman, bekend om zn pro-Kremlin standpunten, gaat vnv geen toespraak geven in kader v 50-jarig “jubileum” Praagse len…
5hreplyretweetfavorite
MarcStronks @JoshuaLivestro Typisch gevalletje van gelijk hebben versus gelijk krijgen. Sommige uitspraken kun je beter achterwege laten.... 😉
MarcStronks RT @Peter26061980: Wat tips: - bied een vast contract - sluit een goede CAO met loonsverhoging - laat werknemers meebeslissen over rooste…
MarcStronks Dit verwacht je natuurlijk niet... 😄 https://t.co/2TFRgiIH2k

Mijn Facebook Posts

We zijn verder opgeschoven naar het oosten van Java, dit keer met de trein. Onderweg natuurlijk oneindig veel rijstvelden. Met enige vertraging zijn we in Malang aangekomen. Het was al bijna donker (dus tussen 17 en 18 uur), dus er was nauwelijks tijd voor sightseeing. Malang heeft wel een mooi centraal plein waar nog een koloniale sfeer hangt, iets verderop de Nederlandse RK-kerk en er tegenover "Toko Oen", een restaurant dat er nog precies uitziet zoals in 1930. Met de groep gingen we echter naar een ander, heel mooi restaurant met een enorme kunstverzameling van een voormalig Chinese suikerbaron. En het eten was er ook voortreffelijk. In het hotel nog iets grappigs: in Zuid-Oost Azië is 4 het ongeluksgetal, het wordt geassocieerd met de dood en dus zoveel mogelijk vermeden. Ons hotel heeft dan ook geen vierde verdieping.... Morgen naar de Bromo-vulkaan!
Vandaag de stad Jogjakarta zelf. Te beginnen bij het paleis van de sultan. Deze sultan staat nog steeds in hoog aanzien, met name omdat vader sultan in de jaren '40 een vooraanstaande rol speelde in het onafhankelijkheidstreven van de Javanen. Jogjakarta is daardoor ook een tijdje hoofdstad geweest. In het paleiscomplex veel moois, waaronder een compleet gamelan-orkest. Vlakbij nog het waterpaleis Taman Sari waar de sultan zich kon terugtrekken van zijn drukke bestaan.... Daarna tijd voor een koele aziatische Fanta, die dus niet geel maar oranje is (en eigenlijk ook erg lekker, mits koud). Vervolgens een bezoek aan de 250 jaar oude moskee. Schoenen uit, iets om je benen te bedekken, voeten wassen en dan naar binnen. Het voorportaal heeft echt een prachtige houtconstructie. Dan nog wat fraaie koloniale panden, zoals het postkantoor (let op de benaming "KantorPos") en het aloude fort Vredeburg (compleet met verdedigingsmuur). Dan terug naar het hotel voor een blik op de Merapi-vulkaan, de gevaarlijkste vulkaan op aarde (!) en een korte duik in het zwembad en dan 's avonds naar het Ramayana-ballet. Het was een zeer warme, maar prachtige dag!
Vanmorgen bezochten we de Borobodur, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Al rond 800 gebouwd werd het al snel verlaten (waarschijnlijk vanwege een vulkaanuitbarsting). Ruim 1000 jaar later werd het door kolonialisten weer ontdekt. Het complex zit vol prachtige "stripverhalen" waarvan nieuwe volgelingen moesten leren over het boeddhisme. Daarna een verkorte cursus "wat kun je allemaal meenemen op een scooter?". In deze aflevering twee schapen. De middag was ingeruimd voor de Prambanan, een hindoeïstsch heiligdom aan de andere kant van Jogjakarta. Dit is rond 900 gebouwd en eveneens zo'n 1000 jaar aan z'n lot overgelaten. Grote delen zijn nog niet gerestaureerd, de grote hoeveelheid stenen vormt een mega-puzzel. Met de huidige snelheid duurt het nog zo'n 200 jaar voor de puzzel helemaal af is. Maar de belangrijkste torens staan en zijn verschrikkelijk imposant!
Vandaag de verplaatsing van Pangandaran naar Jogjakarta. Het stuk van Kalipucang naar Cilacap ging per (antieke) boot, de rest met de bus. Tijdens de boottocht naast vissers veel versierde boten omdat vandaag de onafhankelijkheid van Indonesië wordt/werd gevierd. De boottocht eindigde in Cilacap, dat een zeehaven heeft en dat een mooi contrast tussen de boten oplevert. Tijdens de bustocht nog een bijzonder incident. Het verkeer in Indonesië is op zijn zachtst gezegd bijzonder, maar het gaat eigenlijk bijna altijd goed.... maar bijna is dus niet altijd. Aangekomen in Jogjakarta een mooi uitzicht vanaf onze hotelkamer. Morgen naar de tempels!
Vandaag was er een betjaktocht door Pangandaran en omgeving. We kwamen vrijwel direct in een grote optocht met vooral schoolkinderen terecht ter ere van hun Onafhankelijkheidsdag (morgen). Opmerkelijk toch weer hoe het leger in dit soort landen altijd op een voetstuk wordt gezet. Vervolgens o.a. een lokale markt (altijd leuk), kokosnootverwerkers (wat je daar allemaal mee kunt doen...), een maker van Wajang-poppen en een prachtige omgeving als decor. Na de tocht nog een beetje slenteren rondom het hotel. Aan beide kanten is de Indische Oceaan te zien. Bijzonder de daar aanwezige herten. En uiteindelijk een mocktail op het dakterras.
De weg van Bandoeng naar Pangandaran is een lange. Niet zozeer qua kilometers, maar door de aard van de weg komt de bus per uur veelal niet verder dan 30-50 km. Maar naar buiten kijkend valt er veel te genieten. Een prachtige tocht door de rijstvelden met als hoogtepunt de Kampung Naga: een door Sundanezen bewoonde nederzetting, waarbij de bewoners nog traditioneel leven zonder elektriciteit en waterleiding. De rest van Pangandarang, dat aan de kust ligt, komt morgen!