Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

vrijdag, 01 april 2016 20:13

Uitslag pathologisch onderzoek

Geschreven door

Vandaag het vervolggesprek met de chirurg gehad. Voor die tijd toch nog wel zenuwachtig, want krijgen we toch nog een verrassing? Gelukkig niet. De verwijderde tumor met de bijbehorende klieren zijn door de patholoog bekeken en de conclusie is gunstig. We wisten al dat er een lymfeklier was aangetast en dat bleek bij nog drie het geval te zijn (van de 24). Bij een "normale" tumor is dat absoluut aanleiding voor een chemotherapie. Maar omdat ook definitief is vastgesteld dat de NET-tumor graad 1 is (oftewel de langzaamste groeier) is men er behoorlijk van overtuigd dat er weinig of geen sporen van de tumor verderop in het lichaam te vinden zijn. Men ziet dan ook af van de maandelijkse injectie met Somatuline. De tumor is overigens vastgesteld als T2 N2 M0 (zie eerdere berichten in deze blog).

Bij veel kankerpatiënten wordt de term "schoon" gebruikt. In mijn geval lijkt dat ook zo te zijn. Toch wil ik de term "schoon" niet gebruiken. Want ik heb geen absolute zekerheid dat er geen metastasen in mijn lichaam rondzwerven. Bij de lymfeklieren van de coloncarcinoom was er tussen Almelo en Groningen wat twijfel of ze echt helemaal onaangetast waren, dus daar zit toch een klein risico. Bovendien zie je bij alle wetenschappelijke rapporten dat de 5-jaar prognoses (voor welke vorm en welk stadium dan ook) eigenlijk nooit veel hoger liggen dan 90-95%. Kortom: er is in zeer veel gevallen altijd een kans dat er nog resterende metastasen zijn die zich ergens in het lichaam kunnen hechten en uit kunnen groeien tot nieuwe uitzaaiingen. Gaan die metastasen dan oneindig lang mee? Nee, afhankelijk van de kracht van het afweersysteem kunnen ze ook opgeruimd worden. Over het algemeen zijn de eerste twee jaren het meest risicovol. Mochten ze zich manifesteren, dan meestal in de eerste twee jaar. Zijn er na vijf jaar nog geen sporen gevonden, dan verklaren de artsen je voor "schoon" (en zelfs dan is er nog een minimale kans op uitzaaingen). 

Wat is nu de planning voor de toekomst?

  • Over 6 weken krijg ik een uitnodiging om een foto te maken van de verbinding endeldarm-dikke darm. Indien die verbinding stevig genoeg is, zal een aantal weken daarna de stoma worden opgeheven. Dat is een ziekenhuisopname van zo'n 3 dagen. Het herstel daarna heb ik in één van de vorige blogberichten beschreven.
  • In de eerste twee jaar zal 4x per jaar een bloedmonster worden genomen en worden onderzocht op de tumormarkers CEA (voor de coloncarcinoom) en Chromogranine A voor de NET-tumor. Mochten deze waarden een stijging laten zien is er zeer waarschijnlijk kwaadaardig weefsel in het lichaam aanwezig. Na twee jaar gaat de frequentie terug naar 2x per jaar.
  • Elk jaar zal er een CT-scan gemaakt worden in combinatie met een Ga-68 PET-scan. De eerste kan uitzaaiingen van de coloncarcinoom in beeld brengen, de tweede uitzaaingen van de NET.
  • Omdat de darmtumor voortkwam uit het erfelijke Lynch-syndroom zal er elk jaar ook een colonscopie plaats vinden om poliepen of beginnende tumoren in het darmkanaal op te sporen.

Kortom: flink wat controles en dat is ook maar goed ook. Hopelijk zijn we dan "in het geval dat.." er op tijd bij. Overigens is er vanmiddag ook al een bloedmonster genomen, dus volgende week al het eerste spannende moment...... 

Lees 403518 keer Laatst aangepast op vrijdag, 01 april 2016 20:57

Nieuwste van Marc de Tweede

3802 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.