Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

zaterdag, 09 juli 2016 16:31

Controle van de verbinding dikke darm - endeldarm

Geschreven door

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover: de controle van de verbinding tussen de dikke darm en de endeldarm. In de morgen het Röntgenonderzoek en 's middags de bespreking met de chirurg.

 

Het röntgenonderzoek verliep makkelijk: er werd een waterige oplossing met een contrastvloeistof in één van de uitgangen van de stoma geleid (de opening die nu niet gebruikt wordt en die leidt naar de anus) en je kon mooi zien hoe dit deel van de dikke darm langzaam zwart kleurde. Omdat de oplossing heel waterig was, was het hele stuk dikke darm tot aan de endeldarm snel gevuld. Waar het natuurlijk om ging was dat er geen oplossing de darm mag verlaten, want dat zou dus lekkage betekenen. 

 

Hiernaast een foto van een verbinding waar wel lekkage optreedt. Het gebied met de witte pijlen is geen darm, maar een hoeveelheid vloeistof die ontsnapt is bij de gele pijl, de plek waar voorheen de verbinding is gemaakt.

In mijn geval was er dus geen lekkage en dat betekent dus een goed resultaat en dat de stoma opgeheven kan worden!

Verder kon je op de Röntgenfoto mooi zien hoe de verbinding is gemaakt. Niet de uiteindjes aan elkaar, zoals hieronder bij B is te zien, maar met een zogenaamde J-pouch te zien bij D.

 

Omdat de endeldarm de functie van reservoir heeft en deze voor 70% is verwijderd, moet er dus een nieuw reservoir gecreëerd worden. Het resterende deel van de endeldarm wordt aangesloten op de zijkant van de dikke darm op ongeveer 5-6 cm van het einde. Dit einde van de dikke darm wordt met "nietjes" dichtgemaakt. Op deze manier blijft er dus een stuk dikke darm over dat als reservoir kan dienen. 

Dit deel dikke darm mag niet te klein zijn, want dan is er niet genoeg reservoir, maar ook niet te groot omdat het zich dan niet meer leegt. De 5-6 cm blijkt optimaal te zijn.

Om te legen moet dit stuk darm een soort spierfunctie ontwikkelen (men spreekt van neorectaal weefsel) en daarom duurt het dus een half tot een heel jaar voordat de optimale situatie is bereikt.

 

Het gesprek met de chirurg verliep verder prettig. Enige "domper" was dat het opheffen van de stoma pas na de zomervakantie zal plaatsvinden. Dat had ik liever eerder gehad. Niet omdat ik de stoma lastig vind (daar leer je inderdaad heel goed mee leven), maar omdat ik graag weer aan het werk wil.... maar we moeten dus nog even geduld hebben.  Uiteraard werd ik ook nog even naar de prikpost gestuurd om bloed te laten prikken. Het bloed moet driemaandelijks worden getest op de tumormarkers. Donderdag zal ik gebeld worden over het resultaat en dat is dus eigenlijk best wel weer eng.....

 

 

Lees 193163 keer Laatst aangepast op zaterdag, 09 juli 2016 17:20
Marc Stronks

September 2015 werd bij mij een coloncarcinoom, oftwel een darmtumor geconstateerd. Ik deze blog wil ik iedereen zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Schrijf rustig een reactie (overigens hoef je bij de spambeveiliging maar één woord of getal in te vullen)

925 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.