Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

zaterdag, 15 oktober 2016 19:48

Ook deze operatie achter de rug

Geschreven door

Maandag 3 oktober moest ik me melden voor de intake op het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten. Dinsdagmorgen rond 10 uur vond de operatie plaats en rond 1 uur 's middags was ik weer terug op de kamer. De ingreep was kleiner dan de voorgaande (zie vorig blogbericht) en ik voelde me na afloop dan ook redelijk goed (foto onder links). Eerst nog vloeibaar en licht verteerbaar voedsel: dat ging er prima in! In de nacht van woensdag op donderdag al de eerste ontlasting, dus het leek erop dat het darmkanaal al goed op gang was. Ook de donderdag voelde ik mij prima en de voorspelde 3-4 dagen opname leken werkelijkheid te worden. Op vrijdag zou ik waarschijnlijk al van het infuus verlost worden......   

 

 

Maar het liep anders.... in de nacht van donderdag op vrijdag werd de ontlasting echt diarree en moest ik ongeveer elk uur. Ik zag al een intensieve tijd tegemoet komen. Maar tegen vijf uur 's morgens hield het op. Heel langzaam begon ik me beroerd te voelen. Bij de controles om acht uur was er geen koorts gemeten, maar ik was wel heel zweterig en in eten had ik geen zin. Rond tien uur was het helemaal mis: braken, en niet zo zuinig ook.... En jawel hoor, een echte déjà-vu: de maagklep was weer eens dicht gaan zitten, net zoals toen in Almelo. De onvermijdelijke maagsonde moest weer ingebracht worden (vreselijk is dat), zoals te zien op de bovenstaande foto rechts. Nu kon de overtollige maaginhoud onmiddelijk worden afgevoerd. Menu voor de komende dagen: water! 

Hoe kon dit nu weer verkeerd gaan? Dus moest er onmiddellijk een CT-scan worden gemaakt van de buik om te kijken naar de darm. Grootste vrees bij mij: een lekkage bij de verbinding. Want dat leidt er meestal toe dat er een definitieve stoma zou moeten worden aangelegd: een schrikbeeld.... Maar dat bleek gelukkig niet. Er was hooguit wat verdikking waargenomen bij de verbinding, maar dat was oedeem (vochtopeenhoping) en volgens de arts normaal. Verder wat verdikking in de dunne darm ten teken van de geringe doorstroming. Alleen was er ook  wat koorts bijgekomen. De arts zei dat bij (te) hoge druk soms een heel klein beetje darminhoud buiten de wand terecht kan komen en een lichte ontsteking daardoor mogelijk is. Dus ook weer een antibioticum, net als toen in Almelo.

Toch was er een verschil met Almelo. Het gerommel in de buik was gebleven, dus niet alles lag stil. De zaalarts stelde voor gewoon geduld te hebben en een extra antibioticum toe te dienen zonder nuttige directe werking, maar met de bijwerking de maag te stimuleren. Op zondag leek het langzaam te verbeteren: de hoeveelheid vloeistof die terugvloeide uit de sonde was kleiner dan de hoeveelheid water die ik gedronken had. Op maandag versterkte zich dat beeld en op dinsdag de ultieme test: de sonde werd dichtgeknepen, dus er kon geen vloeistof meer terug. En nu geen enkele klacht meer, de maag werkte weer als vanouds! Dinsdagavond ging tot mijn grote vreugde de sonde eruit. Vanaf dat moment vloeibaar voedsel en vanaf woensdagavond weer licht verteerbaar.... Enige probleem was nog de ontsteking: de temperatuur wilde nog niet stabiel op 37,5ºC blijven.

 

 

Hierboven de situatie vóór en na de operatie (ja ik weet het: overgewicht...). Links nog de dubbelloopse stoma, twee darmuiteinden die uit het lichaam steken. Overigens wordt de buik op die plek nog eens extra dik. Rechts de overgebleven wond. Chirurg Havenga zei dat hij bewust niet wilde hechten omdat de kans op ontsteking dan fors zou toenemen. Een dergelijke, relatief kleine wond geeft beter de mogelijkheid verontreinigingen via wondvocht af te voeren. Op langere termijn zal het litteken beperkt zichtbaar zijn (maar dat maakt niet uit, heb nu al in totaal 5 littekens).

Op vrijdagmorgen de laatste keer bloedprikken en temperatuur meten. De laatste was goed. Om elf uur kwam de zaalarts met de gegevens van het bloed: de ontstekingswaarden waren gezakt tot normaal en dus was het ontslag een feit! Nog een opsteker: hij wist ook al te melden dat de bepaling van de CEA-tumormarker (die van de eerste darmtumor) al binnen was, en dat deze ook goed was. Opluchting, want dat is toch elke keer weer spannend. De bepaling van de NET-tumormarker was nog niet binnen, die zal ik dan binnenkort horen, wellicht bij de controle van de wond. Dat blijft dus nog even spannend......... Maar nu eerst naar huis!   

 

 

Lees 284986 keer Laatst aangepast op zaterdag, 15 oktober 2016 21:31
Marc Stronks

September 2015 werd bij mij een coloncarcinoom, oftwel een darmtumor geconstateerd. Ik deze blog wil ik iedereen zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Schrijf rustig een reactie (overigens hoef je bij de spambeveiliging maar één woord of getal in te vullen)

Meer in deze categorie: « Stoma Hersteloperatie

2453 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.