Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

donderdag, 17 december 2015 10:56

Uitslag Endoscopie

Geschreven door

Vorige week heb ik de endo-echoscopie ondergaan en is er een biopt genomen van het weefsel van de verdikking in mijn endeldarm. En waar ik al bang voor was werd vanmorgen bewaarheid: ook hier is sprake van kwaadaardigheid. De teleurstelling is dan ook groot. Ik had gehoopt het proces langzaam af te kunnen ronden en verder te kunnen gaan met mijn gewone leven, maar ik blijf voorlopig "in de molen".... Niet direct reden voor paniek, de chirurg probeerde ons absoluut gerust te stellen. Qua "gevaar" is de dreiging veel minder als in het vorige geval (de darmtumor). Maar de onzekerheid is er natuurlijk wel weer...

 

Wat is er nu precies ontdekt? Op 16 cm van het uiteinde, op de grens van dikke darm en endeldarm is een zogenaamde carcinoïd ontdekt, ook wel Neuro-Endocriene Tumor (NET) genoemd. Deze tumoren zijn zeldzaam (!) en ontstaan in cellen die door het zenuwstelsel worden aangestuurd. Deze cellen kunnen ook hormonen aanmaken en in sommige gevallen kan zo'n tumor overmatig hormonen produceren zodat er daardoor fysieke klachten ontstaan (carcinoïdsyndroom). Om een beeld te geven hoe de verdikking er mogelijk uit gezien heeft, zie onderstaand plaatje (let op het verschil met de dikke darmtumor eerder in deze blog)

 

 

Deze NET is door het laboratorium onderzocht en ingedeeld als "graad 1", dat wil zeggen als langzame groeier. Men stelt dat vast aan de hand van twee waarnemingen. Ten eerste telt men het aantal mitosen (celdelingen) in een bepaald tijdsbestek. Ten tweede kijkt men naar de structuur van de cellen. Zie onderstaande twee plaatjes:

 

 

Links zijn alle celkernen even groot en dat duidt op een regelmatige celdeling (goed gedifferentieerd, zie onder), rechts zijn de celkernen verschillend qua grootte en dat duidt op een snelle, onregelmatige groei. Zie ook het schema onder. Functioneel wil zeggen dat de tumor hormonen afscheidt, maar daarover zal verder onderzoek gedaan moeten worden (bloedbepaling). Bij een relatief snelle groeier spreekt met van een NEC, waarbij de C voor carcinoom staat.

 

 

Met graad 1 wilde de chirurg ons ook geruststellen. NET komt niet veel voor, maar vaak zijn het trage groeiers en zelfs in het geval van metastasen (uitzaaiingen) is behandeling vaak goed mogelijk. Overigens kan er hier niet echt een uitspraak gedaan worden voor wat betreft het stadium (zie darmtumor), maar gezien de grootte (de chirurg sprak over een 2-euro munt) ligt T2, maar misschien ook wel T3 in de verwachting. Dit alles zegt weer niets over aantasting van lymfeklieren e.d. dus dat wordt opnieuw spannend (een artikel spreekt bij deze grootte over 50% kans op verspreiding). Waarom heeft de PET-scan dit niet gezien? Omdat het een trage groeier is, is een snelle stofwisseling niet aanwezig en zal de methode niet snel detecteren. Bovendien hebben deze cellen een andere stofwisseling en is een PET-scan met een andere isotoop waarschijnlijk beter. Overigens wordt NET door de trage groeisnelheid meestal bij toeval ontdekt (zoals in mijn geval) of juist in een heel laat stadium (als de hormonen klachten veroorzaken).

 

Omdat NET zeldzaam is gaat de chirurg mij doorverwijzen naar het universitair ziekenhuis in Groningen. Daar zal ik dus binnenkort een uitnodiging voor krijgen en dan gaan we opnieuw de molen in..... ik zie daar wel tegenop, maar er is wederom geen keus en ik houd me toch maar vast aan de enigszins geruststellende woorden van de chirurg. Ik hoop dat hij gelijk heeft....

 

Erfelijkheidsonderzoek:

 

Vorige week heb ik ook een gesprek gehad met iemand van het Radboud Nijmegen over een eventuele erfelijkheid van de darmkanker. Voor wat betreft de stamboom was er voor haar geen aanwijzing gezien het feit dat darmkanker en baarmoederhalskanker nog niet eerder zijn opgedoken. Van deze twee soorten weet men dat er een relatie is (net als bij borstkanker en eierstokkanker). Er is echter wel geninstabiliteit geconstateerd in de tumorcellen. Dat kan incidenteel zijn, maar ook het gevolg van het erfelijke Lynch-syndroom (ongeveer 3% van de gevallen van dikke darnkanker). Daartoe gaat men de tumor (die nog bewaard is) opnieuw onderzoeken op o.a. de aanwezigheid van bepaalde eiwitten die door het afwijkende gen worden geproduceerd. Ook is er opnieuw bloed afgenomen om de aanwezigheid van deze eiwitten te kunnen vaststellen. Het hele proces zal zo'n twee maand in belag nemen en daar hoor ik dus in februari wat van. Wordt vervolgd dus...

 

Lees 174533 keer Laatst aangepast op vrijdag, 18 december 2015 10:52
Marc Stronks

September 2015 werd bij mij een coloncarcinoom, oftwel een darmtumor geconstateerd. Ik deze blog wil ik iedereen zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Schrijf rustig een reactie (overigens hoef je bij de spambeveiliging maar één woord of getal in te vullen)

2121 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.