Weersverwachting

1.5°C

Hengelo

Gedeeltelijk bewolkt
Humidity: 63%
Wind: ONO at 5.8 kmh
zaterdag

-7°C/4°C
zondag

-8°C/2°C
maandag

-8°C/1°C
KWeather is powered by Kaleidoscoop

Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

vrijdag, 08 januari 2016 18:41

Uitslag PET-scan UMCG

Geschreven door

Op 30 december is er in het UMCG in Groningen opnieuw een serie scans gemaakt met betrekking tot de gevonden Neuro-Endocriene Tumor (NET). Was er op de vorige PET-scan (in Hengelo gemaakt) daarvan niets te zien, nu werd er een andere isotoop gebruikt die de NET wel in beeld zou moeten brengen. Ook werd de MRI- en CT-scan opnieuw gemaakt omdat de vorige inmiddels toch weer 4 maand oud waren.

Vandaag (8 januari) dienden bij de bespreking de volgende teleurstellingen zich aan. Dr. Hemmer wilde "gelijk met de deur in huis vallen"  en dat beloofde dus niet veel goeds. Inderdaad! Hadden we vanuit Almelo het bericht gekregen dat de darmtumor volledig was verdwenen, hier kregen we de boodschap dat er op de lever 4 plekjes zijn gevonden die met zeer hoge waarschijnlijkheid kwaardaardigheid in zich hebben. Omdat ze wel op een bepaalde manier reageerden met de gebruikte contrastvloeistof van de CT-scan en juist niet met de isotoop van de PET-scan, kan het bijna niet anders zijn dan dat deze afkomstig zijn van de verwijderde darmtumor. Om het wat duidelijker te stellen: uitzaaiingen of met een mooi woord metastasen. Ook nader onderzoek aan de lymfklieren van de verwijderde tumor had de aanwezigheid van zgn. micrometastasen aangetoond, dus ook de lymfeklieren waren niet 100% schoon....

Volgens de arts betekent dat dus eerst werk aan deze winkel vanwege het grotere risico. "Geluk" bij dit ongeluk is dat de metastasen nog niet erg groot zijn. Qua grootte zijn er 3 erg klein (enkele mm) en één wat groter (8-9 mm). Deze moeten dus verwijderd worden. Dat kan via radiofrequente ablatie (RFA, feitelijk wegbranden) en resectie (mooi woord voor wegsnijden). RFA is een veel lichtere ingreep, resectie komt eigenlijk op een echte operatie neer en is dus een stuk zwaarder. Een nieuwe MRI moet nu voldoende informatie gaan geven voor het doctorenteam, waarbij de inbreng van de leverarts in dit geval doorslaggevend is.

Wat doet de MRI in dit geval? Feitelijk geeft de MRI watermoleculen aan. Deze reageren op het magnetisch veld van de scanner. Waar veel water zit is het licht, waar weinig water zit donker. Tumorcellen en dus ook de metastasen hebben een behoorlijk compacte bouw van cellen met relatief weinig plaats voor watermoleculen. Zie de onderstaande MRI-scan waar een lever (niet van mij) is afgebeeld: de donkere vlekjes geven de metastasen aan.

 

 

Kortom: de coloncarcinoom is dus toch uitgezaaid en dat geeft beduidend andere prognoses voor de toekomst. De arts wilde zich hier eerst nog niet over uitlaten, want e.e.a. is natuurlijk weer afhankelijk van deze ingreep. Waarom heeft Almelo/Hengelo dit niet gezien? Misschien waren de metastasen te klein voor een duidelijke beeldvorming van de PET-scan. En via internet begreep ik dat er verschillende pathologische methoden zijn om een tumor te bekijken en sommige van deze methoden hebben hun beperkingen. We kunnen er dus van uit gaan dat Groningen meer kennis en ervaring in huis heeft.....

En dan de NET.... die komt weer op het tweede plan, vanwege het lagere risico. Duidelijk was echter te zien dat deze een redelijk omvang heeft en dat er in de buurt ook een lymfeklier is aangetast. Doordat de NET al redelijk groot is en door de uitzaaiing moet hij wel verwijderd worden als zijnde een normale tumor. En aangezien hij in de endeldarm zit, betekent dat dus dat daar een stuk vanaf moet.... alwaar ik ook al bang voor was.... dat betekent straks een tijdelijke stoma in de hoop dat het resterend deel van de endeldarm en de dikke darm weer goed aan elkaar groeien. Dat betekent dat ik straks verder zal moeten met een kleinere endeldarm en dat ik op een dag meermaals het toilet zal moeten bezoeken.... toch wel de tweede grote teleurstelling.

Dus resumerend: ik moet straks drie keer voor een ingreep naar het ziekenhuis 

1. voor de operatie aan de lever

2. voor de operatie van de endeldarm

3. voor het verwijderen van de stoma

Tja... en hoe ik, of beter gezegd hoe wij ons voelen..? Behoorlijk teleurgesteld en teneergeslagen. Dit moet even verwerkt worden. Enkele weken geleden nog had ik het gevoel binnenkort weer normaal te kunnen functioneren. Nu is dat moment zeker weer een half jaar opgeschoven..... en daarnaast betekent uitzaaiingen toch een grotere onzekerheid voor de toekomst. Staat alleen tegenover dat als ik die NET niet had gehad, ik nu vrolijk aan mijn leven was begonnen en dan over een jaar met een behoorlijk aangetaste lever zou zijn geconfronteerd. En dan was het zeker slecht geweest, nu zijn er nog kansen..... en we moeten er voor gaan, geen enkele keus!

 

Lees 15057 keer Laatst aangepast op vrijdag, 08 januari 2016 19:55
Marc Stronks

September 2015 werd bij mij een coloncarcinoom, oftwel een darmtumor geconstateerd. Ik deze blog wil ik iedereen zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Schrijf rustig een reactie (overigens hoef je bij de spambeveiliging maar één woord of getal in te vullen)

1211 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.