Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

Ext01 Ext02

 

Een zonnige zaterdag in het voorjaar leidt ons nogal eens over de grens, en dit keer richting de stad Detmold. De stad ligt aan de rand van het zuidelijke Teutoburger Wald / Eggegebirge op zo'n 170 km van Hengelo. Iets buiten de stad bevinden zich de zgn. Extersteine, een merkwaardige rotsformatie die bij het ontstaan van het middelgebergte blijkbaar rechtop is gezet, en mooi verweerd is door erosie. Tot vreugde van Mary Ann kon je er ook bovenop ;-)

 

Ext03 Ext04

 

Herm01 Herm02

 

Iets onder Detmold ligt het beroemde Hermannsdenkmal. Een kolossaal standbeeld van de Germaanse leider Arminius die in deze omstreken de Romeinen beslissende nederlagen toebracht in de zogenaamde Varusschlacht. Het is gebouwd in de 19e eeuw en moest onder de toen vele verdeelde staatjes en koninkrijkjes in Duitsland een soort gevoel van gezamenlijke germaanse indentiteit geven. Uiteraard is e.e.a. voor de tweede wereldoorlog heel anders geïnterpreteerd. Op dit moment moet het vooral als monument voor de vrede dienen.

 

Herm03 Herm04

 

 

Det01

Dan naar het stadje zelf. Het was eeuwenlang de residentie van het vorstenhuis zur Lippe, een beduidend adelijk geslacht. Het stadje ademt historie uit en heeft 73.000 inwoners. Door het stadje loopt het riviertje de Werre. Eerst liepen we door de Neustadt met de statige luxe huizen en de mooie Palaisgarten. In het paleis zelf zit nu de Hochschule für Musik.

 

Det02

 

Det03 Det04

 

Det05

 

 

Det06 Det07

 

Det08

 

Det09 Det10

 

Det11

Midden in de stad het mooie Schlosspark met daar middenin het fraaie kasteel dat echter qua zon niet lekker te fotofraferen viel. Daaromheen o.a. een fraai theatergebouw. Je kunt zien dat de stad vroeger belangrijk was. Verder in het centrum een huisbrouwerij met lekker eigen bier!

 

Det12

 

Det14

 

We besloten uiteindelijk niet in Detmold te gaan eten, maar iets richting huis in Bielefeld. Deze grote stad (330.000 inwoners) is niet echt mooi, maar heeft wel een rijk winkelaanbod en is gezellig. Wel mooi is het Alte Rathaus, het Theater en aan de Alter Markt staan nog enkele historische panden. We hebben er lekker en degelijk gegeten.

Det13

 

Det15 Biel01

 

Biel02 Biel03