Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

deb01 deb02

 

Debrecen is de tweede stad van het land met zo'n 200.000 inwoners en wordt ook wel het Calvinistische Rome genoemd. Middelpunt van de stad is dan ook de Református Nagytemplom die op de kop van de centraal gelegen Piac Utca staat. Rondom de kerk diverse religieuze bouwwerken, zoals de theologische hogeschool, internaat etc.

 

deb08

 

deb06

Het grote plein voor de kerk is genoemd naar het grote voorbeeld van de protestanten: Kalvin Tér. Een standbeeld van Lajos Kossuth mag natuurlijk ook niet ontbreken. De inrichting van de kerk is uiteraard sober. De linkse toren kon echter beklommen worden en leverde een prachtig uitzicht over de stad op.

 

deb05

 

Vanuit de toren is ook het Déri-Múzeum te zien, waar we later die middag nog eens langs zouden lopen. Blijkbaar had Hongarije genoeg te bieden, want na de vakantie bleek dat we geen enkel museum binnen gegaan zijn. Vanaf Kalvin Tér liepen we de Piac Utca af en lieten we ons zowaar even door Mac Donalds verleiden.

 

deb04

deb07

 

deb09a deb10a

 

deb10c deb10b

 

De Piac Utca is een mooie brede winkelstraat met de bekende bouwstijlen zoals je die in Hongarije in veel steden ziet. Toch doet de stad erg provinciaal aan, je zou zeker niet zeggen dat hier 200.000 mensen wonen. Dat maakt de stad anderzijds ook wel weer heel aantrekkelijk.... Overigens schint de stad wel degelijk een grote populatie studenten te hebben met een bruizend cultureel leven.

 

deb11a deb11

 

deb11b

 

De stad Debrecen is blijkbaar pas in een later stadium gegroeid tot de huidige grootte. Met name in de communistische tijd zijn hier veel arbeiders naartoe verhuisd. Het historische centrum van de stad is dus relatief klein. Eigenlijk kom je in een dag wel een heel eind.

Bezienswaardig is verder o.a. het theater (Szinház) gebouwd volgens de Romantiek. Overigens is niet alles in het centrum oud. De communisten wisten in hun tijd lege stadsdelen op te vullen met soms erg lelijke betonnen kolossen.

deb12b

 

deb12a deb12

 

deb13 deb12c

 

deb14a

Prachtig en stijlvol is de straatverlichting op de Piac Utca, waar we uiteindelijk weer op terug kwamen. We liepen langs de Református Kístemplom, de kleine protestantse kerk met de karakteristieke toren. Zoals te zien liep het al tegen half zes.

 

Al met al genoeg gelopen en tijd voor een consumptie op het Kalvin Tér, waar enkele leuke terrasjes waren en waar we ook constateerden dat ook in dit land goed uitziende serveersters arrogant kunnen zijn....

 

deb14

 

hor01

 

Doel van de trip naar Debrecen was niet alleen de stad zelf, maar vooral het gebied dichtbij: het Hortóbagyi Nemzeti Park, het grootste natuurpark van Hongarije.

Eigenlijk is het park een stuk behouden puszta-landschap. Het overgrote deel van Hongarije is al lang gecultiveerd.

Middenin het natuurpark ligt het kleine plaatsje Hortóbagy met de bekende negen-bogen-brug, lange tijd de langste stenen brug in Miden Europa.

 

hor02

hor02b

 

hor03 hor05

 

Vlakbij Hortóbagy, in het gehucht Máta ligt een beroemde stoeterij, waar de beroemde Nonius-paarden gefokt worden. Van hieruit worden kleine rondritten met paard en wagen georganiseerd richting de puszta. We voelden ons wel een beetje erg toerist, maar het was toch wel de moeite waard. Uiteraard kwamen de cowboys van de puszta, de csikósoks, een demonstratie geven. Opmerkelijk trouwens ook hoe dominant de aanwezigheid van Italianen kan zijn....

 

hor06 hor07

 

hor08a hor09a

 

hor09b hor06c

 

hor13

De koetstocht bracht ons verder langs typische puszta-dieren, zoals het grijze rund, varkens met krullend haar, de racka-schapen en een kleine kudde waterbuffels. Stuk voor stuk fotogeniek... Overigens zijn veel van deze diersoorten met het verdwijnen van de puszta ook zeldzaam geworden en inmiddels beschermd. 

 

hor10

 

hor11a hor12

 

hor14a hor14b

 

hor14c

Nadat de koetstocht was afgelopen gingen we terug naar het dorp Hortobágy om daar te lunchen. Helaas was de traditionele csárda gesloten wegens verbouwing en moesten we genoegen nemen met een sobere "Imbiss" vlakbij de ietwat vreemde kerk, alwaar twee gepensioneerden verveeld zaten te kijken met het geluid op tien. De geserveerde pizza was echter best lekker.

Na het eten nog meer dieren in een klein dierenpark. Kippen met een hele kale hals bleken ook een speciaal ras te vertegenwoordigen.

 

hor15

 

hor16 hor17

 

hor19 hor18a hor19a

 

hor19b hor19c

 

Bij het vertrek van het dierenpark een Hitchcock-achtige setting... We vertrokken vervolgens naar het gehucht Halastó, alwaar een treintje vertrok richting de grote visvijvers van Hortobágy. Het is blijkbaar het grootste vogelgebied van Midden-Europa. 90% van alle vogelsoorten van Hongarije komt hier voor.

 

hor20 hor21

 

hor21a

Achteraf hadden we er spijt van dat we hier niet meer tijd voor hadden genomen. Een onvoorstelbaar mooi gebied. Helaas is niet iedereen uit het treintje ervan doordrongen dat je stil moet zijn om wat te kunnen zien. Jaja.. de Italianen bijvoorbeeld!

We hadden eigenlijk terug moeten lopen, zodat we voldoende stille momenten konden hebben, maar het was inmiddels al later in de middag.

Maar vooral voor de vogelliefhebber is dit volgens ons echt een must.

 

hor22

 

hor22a hor22d

 

hor23 hor22b

 

hor22c hor23c

 

Richting Eger nemen we een kleine omweg via resp. Nyírmihálydi en Nyírbátor. Beide dorpen hebben een karakteristieke houten klokketoren bij de (protestantse) kerk. De kerk in Nyírbátor is bovendien een zeer oude gotische hallenkerk. De houten klokketorens doen denken aan de houten kerken in Polen, Slowakije en de Oekraïne.

 

nyir01

nyir02

 

nyir05 nyir03

 

 

mar01

Niet veel verderop het bekendste katholieke bedevaartsoord van Hongarije: Máriapócs. Het is erg druk met auto's en we vermoeden een dienst. Dan maar even wachten... maar een tijdje later merken we dat deze dienst achter elkaar door gaat. Rijen met bedevaartsgangers met hoop op betere tijden passeren het altaar in de kerk.

 

mar03

 

mar03d mar03e

 

mar03f

De kerk is beroemd vanwege het genadebeeld van de wenende Madonna. Het origineel is uit deze kerk afkomstig, maar hangt nu in de Stephansdom in Wenen. Om de kerk te bekijken moesten we ons simpelweg maar mengen tussen de bedevaartsgangers. Beetje onwennig voelde dat wel.

Paard en wagen is langzaam aan het uitsterven in dit moderner wordende land. Maar bij het verlaten van Máriapócs zagen we er toch één. Vervolgens vol gas richting Eger. Voor het eerst gebruikten we ook de autobaan.

 

mar04