Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

eger01

 

Onze één-na-laatste standplaats was de barokke stad Eger, een stadje dat behoorlijk wat toeristen trekt. De tom-tom leidde ons naar het pension dat weliswaar dichtbij de binnenstad lag, maar ook hoger gelegen. Dat betekende dus nog ettelijke klimmetjes in de komende dagen. Vanuit het pension was de burchtheuvel makkelijk te bereiken. Van daaruit een mooi uitzicht over de stad.

 

eger02 eger03

 

Vanaf de burchtheuvel kun je te voet afdwalen naar het historische centrum dat ronduit gezellig is. Blijkbaar hebben de monumenten op zich niet eens zo veel waarde, het is het geheel van straatjes, huizen, kerken en paleizen dat de stad zo aantrekkelijk maakt.

Centraal ligt het Dobo István Tér met de fraaie minorietenkerk, die we pas twee dagen later van binnen zouden bekijken. Vanaf dit plein liep een feestelijke stoet mensen richting de grote kathedraal: het betrof een bruidspaar voorafgegaan door muzikanten.

 

eger04

eger05a

 

eger06 eger07

 

eger09a eger10 eger12

 

eger14a

Het riviertje Eger doorstroomt de binnenstad en is goed voor diverse mooie plaatjes. Helaas was het al wat later in de middag zodat de belichting voor mooie foto's niet altijd optimaal was.

Als laatste bezochten we de minaret. Een overblijfsel uit de Turkse tijd. Het is het noordelijkste oorspronkelijke bouwwerk van de Islam in Europa. Een zeer steil trapje leidt je naar boven, en dat moest ik natuurlijk even proberen....

 

 

eger15

 

eger17a eger16b

 

eger16 eger15a

 

Vanuit de minaret ook weer een prachtig uitzicht over de stad, maar ik was er ook al snel achter dat muezzin geen beroep voor mij was... wat eng hoog! Maar goed dat Mary Ann beneden bleef. Bovendien paste ik maar net in het trapgat.... Overigens stond naast de minaret een prachtige oude kerk helemaal te vergaan... wat zonde!

Die avond weer eens lekker uit eten. Het aanbod in Eger is prima. Een Hongaarse specialiteit zijn de koude soepen, met bijvoorbeeld kersen. Dat moest ik natuurlijk ook eens proberen... smaakte prima!

 

eger16a eger17

 

eger18

 

De volgende (zon)dag een tochtje naar het nabijgelegen Bükk-gebergte, ook een nationaal park. We rijden eerst langs de zijkant van het gebergte naar Bélapátfalva. Daar staat het oudste en best bewaarde monastische bouwwerk van Hongarije: een deels Romaanse, deels vroeggotische abdij.

Van daaruit naar het iets verderop gelegen Szilvásvárad. Dit kleine dorpje bleek verrassend veel dagjesmensen te trekken. Vanuit het dorp ging een treintje naar het dal van de Szalajka.

 

bela01

bela01b

 

szil01 szil02

 

szil03

Er was ook een grot waar vroeger een Neanderthaler geleefd zou hebben. Daar moesten we ook naartoe.. maar dat viel tegen! De grot zat verrassend hoog en kostte menig zweetdruppel.

Vervolgens door het Nationaalpark richting Miskolc. Maar eenmaal bij de ruïne aldaar brak een enorm noodweer los en moesten we terug naar Eger.

 

szil03c

 

mis01

 

egerr00c

Het einde van de dag was door het onweer enigszins in het water gevallen. Dus maar goedmaken met lekker eten. Het restaurant was een echte topper. Blijkbaar speelde de jacht een grote rol, want het hele restaurant zat vol trofeeën. Een pianist zorgde voor de stemming. Het eten was top en de wijn ook: Egri Bikavér ("Stierenbloed") is de bekendste rode wijn van Hongarije. Jammer dat de zondag blijkbaar een rustige avond was in het restaurant, er waren nauwelijks klanten.

 

egerr00d

 

egerr00e egerr00f

 

De volgende dag een rustig dagje in Eger. De lucht was weer volledig opgeklaard en de zon scheen volop. Eger bezit een echt Turks Bad en we besloten daar maar eens gebruik van te maken. We reserveerden 's morgens voor een Hamam-massage aan het eind van de middag. Voor het Turkse bad is een waterbron, waar iedereen vrij bronwater kan aftappen. De hele dag staan er mensen met jerrycans. Het water was inderdaad prima te drinken!

 

egerr01 egerr02 egerr03a

 

egerr04

 

egerr06b

De rest van de dag slenterden we langs de diverse beziens-waardigheden in Eger. De grote kathedraal hadden we nog niet van binnen bekeken vanwege de bruiloft op de zaterdag ervoor.

De kathedraal is na Esztergóm de grootste kerk van Hongarije en imponerend vanwege de fraaie versieringen. Ook fraai zijn de glas-in-lood-ramen, die wellicht niet heel oud zijn, maar wel met het zonlicht prachtig gekleurd waren.

 

 

egerr07

 

egerr07c egerr07b

 

egerr07d egerr07e egerr07f

 

Daarna via het Líceum er tegenover door de gezellige Széchenyi István Utca, waar het tijd was voor een kop koffie. Onderweg nog een Hongaarse straatmuzikant, het aartsbisschoppelijk paleis en een McDonalds. Opvallend is dat deze keten verplicht is de gevel volledig in stijl te laten.

Het was een heerlijk ontspannen middag met veel zon. We gebruikten ook nog een lunch in een soort afhaalchinees. Ondanks het vele goede eten was dat weer even een goede afwisseling.

 

egerr08

egerr08a

 

egerr08b egerr08c

 

egerr09 egerr10

 

egerr12

 

De Antoniuskerk op het Dobó István Tér hadden we nog niet van binnen bekeken. Op het eind van de vakantie worden we altijd wat kerk-moe, omdat je al zoveel moois hebt gezien. Maar ja, je komt er maar één keer, dus toch maar naar binnen.

Deze Minorietenkerk wordt gezien als zeer stijlzuiver en geldt als het hoogtepunt van de laatbarokke architectuur in Hongarije. Daarna naar het pension omdat we op tijd bij het Turkse bad moeten zijn. Vlakbij het pension nog een mooi katje...

egerr14a

 

egerr15a

egerr13

 

 

 

egerr14b

 

egerr17a egerr16a

 

Om half vijf moesten we ons bij het Turkse Bad melden. Het eerste half uur konden we genieten van de diverse baden met warm en koud bronwater evenals de sauna's. Na elkaar ondergingen we de Hamam-behandeling door een gespecialiseerde masseur. Vooral het scrubben was best heftig, telkens gevolgd door een emmer koud water.... maar achteraf een heerlijk schoon gevoel. Unieke ervaring die we iedereen zouden aanraden.

 

egerr18 egerr20