Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

pann01

 

We besluiten vanuit Györ eerst naar Panonhalma te gaan, zo'n 20 km ten zuidoosten. Het Benedictijnerklooster steekt duidelijk boven de omgeving uit. De kern van het klooster is al heel oud, en was rond het jaar 1000 het begin van het christendom in Hongarije. De zon liet het ook op deze dag vooralsnog afweten.

pann03

 

pann04 pann02

 

pann06

Het klooster is een combinatie van bouwstijlen. Het oudste gedeelte (van buitenaf niet zichtbaar) is de kerk zelf. Deze is nog helemaal Romaans. De buitenkant is een mengeling van gotiek en barok. De zij-ingang is ook heel speciaal: de Porta Speciosa.

Onderin de kerk is kort voor onze vakantie de urn met het hart van de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije, Otto von Habsburg, bijgezet (onder)

 

 

pann05

 

pann07 pann08 pann12

 

 

Pannonhalma is in 1996 toegevoegd aan het UNESCO-werelderfgoed. In het klooster is ook een middelbare school gevestigd, waarbij de Benedictijner het onderwijs verzorgen. De school staat in hoog aanzien.

 

Pannonhalma wordt relatief druk bezocht. Het is een fraai voorbeeld van hoe de Benedictijnen hun macht over het land lieten uitgaan.

 

Zeer bezienswaardig is ook de bibliotheek die zeker 300.000 boeken en handschriften bevat, waaronder de oudst geschreven stukken in het Hongaars. De bibliotheek heeft een grote rol gespeeld in de cultuurgeschiedenis van Hongarije.

 

Buiten bleek de zon zich nog steeds te verstoppen en besloten we de lunch maar in Györ te nuttigen.

 

 

pann09
pann10 pann11

 

gyor01

 

Györ heette vroeger Raab en lag strategisch tussen Wenen en Boedapest. De stad was een belangrijke zetel van de bisschoppen, hetgeen wel duidelijk wordt aan de pracht en praal in de kerken.

Wel hebben de Turken rond 1500 flink huisgehouden, zodat Györ een echte barok- en Renaissancestad is. De binnenstad is goed bewaard gebleven en uiterst sfeervol.

Het Szechenyi Tér is een gezellig plein met veel horeca. Ondanks de bewolking was het er goed toeven en kon je genieten van een prachtige fontein (iets wat men in Hengelo maar niet voor elkaar krijgt).

gyor05

 

gyor02

 

gyor03 gyor04

 

 

gyor06

Qua religieuze bouw kan een mens zijn hart ophalen in Györ. De Bencés Templom (boven) aan de Szechenyi Tér is een meesterwerk, maar ook de kathedraal (Székeszegház) en de Karmelita Templom zijn prachtig. Vlakbij de kathedraal staat ook het Bisschoppelijk Paleis, zodat de macht van de kerk in vroeger tijden duidelijk is.

 

gyor06b

 

gyor06a gyor06c

 

In de kathedraal (boven) bevindt zich de beroemde reliekschrijn van Koning László de Heilige, de veroveraar van Kroatië en stichter van de feodale staat. De vergulde portretbuse is rond 1400 gemaakt.

 

gyor08 gyor07

 

gyor09 gyor10 gyor12

 

gyor13

 

Het oude centrum is beperkt qua grootte, maar wie bij de diverse gevels even omhoog kijkt ziet veel fraais. Hoe mooi zou deze stad zijn als de zon schijnt.....

 

gyor15

gyor14

 

gyor17

Niet heel mooi, maar toch ook imposant is het nieuwe raadhuis, dat precies tegenover ons hotel lag. Aan het eind van de middag vonden we dat we wel een lekker glas bier en en pinacolade verdiend hadden op het Szechenyi Tér. Heel even waren toen enkele blauwe stukjes lucht te zien.... zou het weer veranderen?

 

gyor18

 

gyor19 gyor20

 

De volgende dag leek weer bewolkt te worden, maar bij vertrek uit Györ brak langzaam de zon door. Onderweg zijn we gestopt bij het plaatsje Fertöd, waar het Esterházy Kastely staat, een prachtig kasteel dat lijkt op Schönbrunn in Wenen. Het was natuurlijk fantastisch, want dit was het weer waarop we 4 dagen moesten wachten.

 

est02

est03

 

est04

 

est06

De familie Esterházy was rijk en verzot op kunst, zodat ook de binnenkant van het paleis zeer de moeite waard was (ondanks dat er tijdens de russische bezetting veel is verdwenen). De restauratie was echter nog in volle gang.

 

Na tijd een lekker taartje bij de koffie op het heerlijke terras op de binnenplaats, om vervolgens met veel geduld jonge zwaluwen op de foto te zetten.... daarna richting Sopron!

 

est01

 

est07 est05