Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

pecs01a

 

pecs02

Pécs is de vijfde stad van het land en strijdt samen met Sopron om de titel "mooiste plaats van Hongarije na de hoofdstad". Dit is terecht: Pécs is prachtig. De zon liet zich ook steeds meer zien! Het Széchenyi Tér is naar onze mening één van de mooiste pleinen van Europa. De voormalige moskee (nu katholieke kerk) domineert het plein.

 

pecs03

 

pecs05a pecs04a

 

Pécs heeft een compleet oud centrum dat toentertijd door de Turken werd gespaard omdat het hun hoofdkwartier was (getuige ook de oude moskee). In een straathoek zaten aan een hek duizenden sloten, opgehangen door pasgetrouwde stellen als teken van hun trouw aan elkaar. Op velen staan ook de namen.

 

pecs09

pecs07

 

pecs06

Pécs heette in vroeger tijden Fünfkirchen. De oudste nog bestaande kerk is de Szent Péter Bazílika (Dóm). Het is een van oorsprong Romaanse kerk, maar er is in de geschiedenis zeer veel aan verbouwd, zodat het een allegaartje van bouwstijlen is. Desondanks is het één van de grote publiekstrekkers.

 

pecs07b

 

pecs07c pecs07d pecs07e

 

pecs09a pecs09d

 

Pécs heeft veel autovrije straten en dat maakt ontspannen rondlopen mogelijk met veel oog voor details. En daar zijn er genoeg van. Het liep echter al tegen de avond en we besloten niet lang daarna te gaan eten. het restaurant vlakbij de Dóm was van hoge kwaliteit en onder het eten ontstond een bijzonder plan.....

 

pecs09b pecs10b pecs09c

 

pecs10

 

De laatste avond in Balatonalmády troffen we vlakbij ons hotel een jong en verwaarloosd katertje aan. In dat korte moment waren we helemaal aangedaan door het kereltje. Nog niet eerder gaf een dier zo duidelijk aan mee te willen. In Pécs, zo'n 150 km verder, bleek dat we het op dat moment moeilijk los konden laten. Onder het eten besloten we de volgende dag terug te rijden om te kijken of hij er nog was. Hoe hem daarna mee te nemen naar Nederland moesten we nog uitzoeken. In ieder geval een adres van dierenarts en tijdelijk asiel mee...

pecs10a

 

pecs11

 

Pécs aan het meer? Nee hoor, inderdaad teruggereden naar Balatonalmády en goed gezocht.... maar niet gevonden. Driehonderd kilometer voor niets gereden. Eigenlijk grote teleurstelling, maar we gingen er maar van uit dat wellicht anderen zich over dit beestje ontfermd hadden. Eén grote troost: nu zagen we het Balatonmeer eindelijk in de zon!

 

pecs13

 

Rond het middaguur terug in Pécs en op het Jókai Tér nuttigden we de lunch op een terras (lekker broodje tartaar). Vervolgens de straten van het centrum die we nog niet hadden gezien. Ze boden weer veel bezienswaardigs: middeleeuws, jugendstil en modern wisselen elkaar op prettige wijze af.

pecs13a

 

pecs14a pecs14

 

pecs14b pecs14c pecs15

 

Het mooie postkantoor aan het Graz Tér en dan langs een stukje stadsmuur richting het Kossuth Tér, genoemd naar de nationale held Lajos Kossuth, die Hongarije trachtte te bevrijden van de Donaumonarchie. Op het plein uiteraard een standbeeld.

 

 

Aan het plein ook de in historische stijl gebouwde synagoge. De Joodse gemeenschap heeft in Pécs nog zo'n 400 leden. Als mannelijke bezoeker dien je uiteraard een keppeltje te dragen. Dat is lastig met omhoog fotograferen....

 

 

pecs16 pecs17b

 

pecs17 pecs17a

 

pecs17d

 

Aan het Kossuth Tér ook een groot winkelcentrum en in het verlengde een winkelstraat terug naar de Széchenyi Tér. De echte grote hypermarkets bevinden zich echter allemaal aan de rand van de stad.

pecs17e

 

pecs20 pecs21

 

pecs21a pecs22 pecs23a

 

pecs25

Vlakbij het raadhuis staat de Zsolnay-fontein. Zsolnay is de porselein-fabrikant die ook die mooie gekleurde daktegeltjes maakt. On de hoek begint de Király utca, de gezellige straat met de vele restaurants. In het Grand Hotel hebben we 's avonds lekker gegeten. Ook aan deze straat het pompeuze theater.

 

pecs24

 

pecs26 pecs26a pecs27

 

 

pecs28a pecs29

 

Aan de noordkant van het historische centrum is nog een heel stuk stadsmuur intakt. Aan het eind van deze enerverende dag liepen we langzaam richting ons mooi gelegen hotel. Vlakbij het hotel nog een aantal terrasjes onder en bovenop de muur. Tijd voor een Barna Sör (donker bier)!

 

pecs31 pecs31b

 

De volgende dag de ietwat langere reis naar Szeged. Toch niet de snelste weg, want onder Pécs liggen nog wat aanrdige dorpjes richting de grens met Kroatië. De eerste is Siklós, bekend vanwege de burcht. Maar het kasteel is gesloten wegens renovatie. Het dorp heeft ook nog een hele fraaie moskee die herinnert aan de Turkse tijd.

 

sik01 sik02

 

Het dorpje Villány is één van de meest prominente wijndorpen van Hongarije. De hoofdstraat is een aanéénsluiting van wijnkelders. Nog fraaier is het buurtschap Villánykövesd met zijn vele wijnkelders, die er ook nog veel traditioneler uitzien. En de zon doet de rest!

 

 

vill01

vill03b

 

vill02

 

vill03a vill04

 

bohl01 bohl04 bata03

 

Ondanks dat Hongarije zich al lang geleden heeft afgescheiden van Oostenrijk, vinden we hier allemaal tweetalige plaatsnaamborden. Heel bijzonder! Allereerst komen we in Bóly waar we een hele fraaie Kalvarienberg aantreffen.

 

bohl01a bohl01b

 

bohl02 bohl03

 

bata01

 

bata01a bata01b

 

bata02a

In Bátaszék vinden we nog eens een soort Kalvarienberg, met dien verstande dat er geen heuvel is. Het is deze dag echt prachtig weer en de reis naar Szeged is allesbehalve vervelend.

Na deze korte stop rijden we ineens door, want ook voor Szeged willen we nog voldoende tijd overhouden.

 

 

bata02b