Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

sop01

Sopron (vroeger Ödenburg) is één van de ouste steden van Hongarije en tevens één van de best bewaarde omdat de stad tijdens de Turkse invasie gespaard is gebleven. De inwoners kozen na WO I in een referendum voor aansluiting bij Hongarije in plaats van het Oostenrijkse Burgenland. Kenmerk van de stad is de brandtoren naast het stadhuis. 

 

sop02

 

 

sop02b sop03 sop03a

 

Er is in Sopron, zoals overal in Hongarije, nog veel te restaureren. Dat gebeurt dan ook, en rond het centrale plein (Fö Tér) stond dan ook een bouwkraan, de fontein en zuil waren ingepakt en binnenin de Bencés Templom stonden ook allemaal steigers.

 

Het oude centrum bevat echter nog zo'n 100 erkende monumenten en een wandeling door de straatjes is dan ook een tijdreis naar vervlogen tijden, te meer omdat de winkels zich buiten dit gebied bevinden.

 

Overigens was deze stad al vroeg een cultuurcentrum. Onder andere Franz Liszt concerteerde hier veelvuldig.

 

sop02a sop04

 

sop05 sop05a

 

sop06 sop08

 

Sopron was vroeger, zoals meer steden in het Habsburg-rijk, een echte multi-culturele stad. Duitstaligen en Hongaars-sprekenden woonden door elkaar, evenals Katholieken, Protestanten en Joden. Neem daarbij het grote aandeel van gegoede burgerij, en het bijzonder sfeervolle karakter van deze historische stad is verklaard. Twee wereldoorlogen hebben er helaas voor gezorgd dat dit multi-culturele karakter bijna volledig is verdwenen...

 

sop09

 

sop09a

Tegen 16 uur was het natuurlijk tijd voor een terrasje op het centrale pleintje. Een Weissbier hoort natuurlijk bij zonnig weer... en prompt brachten enkele wolken ook wat spatjes regen... de zon keerde gelukkig terug, maar helaas was dit wel een voorbode van morgen..

 

 

sop10

 

sop11 sop12a

 

sop12

 

sop13

Om het oude centrum loopt een soort rondweg (Várkerület) waar zich alle winkels bevinden. Ook een aantal pleintjes, waaronder wederom een Széchenyi Tér. Hier vooral statige panden uit de tijd rond 1900. Bij een kleine aziatische Imbiss namen we een lekkere loempia...

 

 

sop14

 

sop15 sop16

 

Ons pension lag iets buiten het oude centrum, maar slechts enkele minuten lopen. Vlakbij het hotel ook nog veel oude, karakteristieke huizen en een weldadige rust (eigenlijk is heel Hongarije provinciaal, behalve de hoofdstad). In een kozijn genoot een poesje van de nog aanwezige zon.

 

sop19 sop20

 

neus01

 

De Neusiedler See (Fertö-Tó), we hadden er ons veel van voorgesteld. Het steppe-meer op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije is een uniek flora- en faunagebied en is UNESCO-werelderfgoed. Van de geplande fietstocht door het grensgebied hebben we 's morgens maar afgezien, en dat was een goede keuze. Het werd de meest natte dag van de vakantie.

 

neus02 neus01b
neus02a

 

neus03 neus05

 

neus06

Vanuit Fertörákos was een boottochtje mogelijk geweest naar Oostenrijk, maar ook daar zagen we maar van af. In deze plaats is ook een kalksteenafgraving. Bovenop deze afgraving is een kunstwerk in de vorm van een stuk prikkeldraad. Het staat symbool voor het IJzeren Gordijn. Bij Fertörákos vond in 1989 de doorbraak plaats.

 

neus07

 

neus08 neus09

 

neus11 neus10

 

neus12 neus13

 

Iets verderop bij Sopronköhida richting de grens ligt het Paneuropese Picknick Monument. In 1989 vond hier een vredesdemonstratie plaats, waarbij uiteindelijk ruim 600 DDR-burgers de grens overstaken en zodoende de val van de Berlijnse Muur in gang gezet hebben. Vanaf hier waren we de regen zat en zijn we teruggekeerd naar Sopron.

 

neus14

neus15

 

De volgende morgen was de zon nog even terug en lieten we Sopron achter ons. Na zo'n 20 km de eerste stop in het plaatsje Nagycenk. Graaf István Széchenyi, naar wie in elke Hongaarse stad wel een straat of een plein is vernoemd, had daar een mooi barok buitenhuis. De tuin was echter wel aan een onderhoudsbeurt toe...

 

nagy01 nagy02

 

sarv01 sarv02

 

De koffie werd genuttigd in Sárvár, een klein stadje onderweg naar Balaton (boven). Het stadje heeft een fraai behouden waterslot, alleen is het water eromheen verdwenen. Het pleintje voor het stadhuis heeft een leuk terrasje met lekker gebak en verder een aardige fontein (zoals overal in Hongarije mooie of leuke fonteinen zijn).

 

sum01b sum01a

 

De middagstop vond plaats in Sümeg, dat wordt gekenmerkt door de ruïnes van het oude kasteel, die hoog boven het stadje zichtbaar zijn. Onderaan de berg staat de relatief onopvallende Hemelvaartskerk. Binnenin wordt je echter betoverd door de prachtige fresco's op het plafond. De benaming "Sixtijnse Kapel van Hongarije is wellicht wat overdreven...)

 

sum02

sum03

 

sum03b sum04

 

 

sum05c

Iets onder Sümeg ligt het plaatsje Zalaszántó met het Park van de Mensenrechten. Onderdeel daarvan is een boeddhistische stupa, die officieel is ingewijd door de Dalaï Lama.

De weg er naartoe was erg modderig en hobbelig... was dat wel zo verstandig met een gehuurde auto? Uiteindelijk loonde de trip zich wel, al was het jammer dat inmiddels de lucht weer grijs was met af en toe een spatje regen.

Na deze laatste tussenstop ging het linea recta naar Balatonalmády

 

sum05