Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

sze01

 

Szeged is de vierde stad van Hongarije en relatief nieuw, omdat de rivier Tisza in 1879 buiten haar oevers trad en eigenlijk de gehele binnenstad verwoeste. Vandaar dat Jugendstil, Classicisme en Eclecticisme overheersen.

Maar Szeged is beslist een hele prettige stad en misschien hadden we er wel een nachtje langer moeten blijven. Voor wat betreft Jugendstil is dit wel een leuke stad, er zijn enkele zeer fraaie panden te bewonderen. De zon maakte het plaatje compleet!

sze01c

 

sze02

De binnenstad is gebouwd rondom het grote Széchenyi Tér. Dit enorme plein is voorzien van veel bomen en heeft eerder een park-karakter. Aan dit plein het neo-barokke raadhuis (onder) met uiteraard een fontein. Hieraan grenst de voetgangerszone met het mooie Klauzál Tér met een standbeeld van Lajos Kossuth, die hier een tijdje woonde (daaronder)

 

sze03

 

sze04 sze01b

 

sze04b sze04c sze04d

 

Het meest geslaagde voorbeeld van de Hongaarse Jugendstil is het Reök Palota van de architect Ede Magyar uit 1907. Achteraf misschien ook wel het mooiste gebouw dat we de hele vakantie gezien hebben. Jugendstil op z'n fraaist!


sze05

 

sze05d sze05c sze05b

 

Tussentijds even een hapje gegeten op een zonnig terras. Szeged is zeker wel sfeervol, al is het centrum ook weer niet supergroot. Wie echter naar boven kijkt krijgt genoeg te zien. Szeged nam vroeger een zeer strategische plaats in op de grens tussen het Oostenrijks-Hongaarse en het Turkse Rijk. Door het verdrag van Trianon in 1920 raakte Hongarije grote delen kwijt en verloor Szeged aan betekenis.

 

sze04a sze05f

 

sze06

De betekenis van Szeged nam weer toe door de komst van de universiteit (rechts). Zoals gebruikelijk hoort daar een fontein voor, maar deze is bijzonder want er speelt continu klassieke muziek mee. Daarna richting de Dom. Onderweg passeerden we het Fekete Ház met de karakteristieke gevel en een echte Pálinka Winkel.

 

sze07

 

sze08 sze08b

 

De Fogadalmi Templom is misschien niet heel mooi, maar wel imposant! Op het plein ervoor was helaas een openlucht festival. Maar binnen was het toch indrukwekkend.

 

sze09

sze09c

 

sze10a

sze10b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sze10c

 

sze09b sze11b

 

Ter nagedachtenis aan de catastrofale overstroming in 1879 staat een modern roestvrij-stalen monument aan de over van de Tisza, de tweede rivier van het land. Na deze overstroming is de stad feitelijk compleet herbouwd en dat is te zien aan de ruime opbouw van de stad.

 

sze11c
sze11d

 

sze11e

 

sze12

De middag liep ten einde en de zon stond steeds lager, dus langzaam maar zeker richting een terras. Die tocht ging onder andere langs het cultuurpaleis (Közmüvelödési Palota) en nog enkele fraaie gevels, zoals die van het Deutsch Palota.

 

 

sze13

 

sze14b sze14a sze14c

 

sze14f sze14e sze14g

Naast het Theater was een bijzonder gezellig terras. Een halve liter Hoegaards Wit ging er wel in (had alleen nog nooit zo'n groot glas van dat bier gezien). Gezien de grote hoeveelheid tafeltjes zou het hier vanavond erg druk worden.

 

Daarna langzaam naar ons hotel. Onderweg liepen we nog langs een fraai badhuis en een leuke watertoren.

 

Die avond was er eindelijk weer eens een mogelijkheid buitenlands te eten. We bezochten een Indiaas restaurant. Volgens goed Hongaarse traditie afgesloten met een Pálinka!

 

sze15

 

sze16 sze17

 

 

sze18 sze19

 

hod01 gyu02b gyu02a

De volgende ochtend de langste autorit van deze vakantie richting Debrecen. We kwamen eerst door Hódmezövásárhely. Op zich niet bijzonder, maar de plaatsnaam fascineerde wel. Een Duitse reisgids had het ook over het Zungenbrecherdorf...

Een korte pauze hielden we in Gyula, op de grens met Roemenië. Een best wel toeristisch dorp, vooral bekend door de burcht, die als enige in Hongarije de Turkse invasie volledig heeft overleefd.

 

gyu02

 

Vlakbij de burcht staat een ogenschijnlijk gewone kerk, maar eenmaal binnenin is het bijzonder: het is een Roemeens-Orthodoxe kerk. En ook weer anders als de Servisch-Orthodoxe die we in Szentendre zagen.

Een prachtige iconostase en veel vaandels en andere versiering. Duidelijk is dat deze kleine gemeenschap nog intakt is.

In het dorp een goede bakkerij, die opmerkleijk genoeg wel koffie en gebak had, maar geen thee!

gyu01e

 

gyu01a gyu01 gyu01d

 

zsa01

 

Het laatste stuk van de reis gaat door een vlak en leeg land. Maar absoluut de moeite waard, vanwege de vele ooievaars. Met name in het gebied bij Zsádany en Komádi zijn er dorpen waarbij bijna elke elektriciteitspaal een ooievaarsnest bevat.

Het was een kleine goedmaker voor het slechte weer bij de Neusiedler See, waar we weinig te zien kregen.

Nog enkele kilometers en toen kwam Debrecen, de tweede stad van Hongarije.

zsa02

 

zsa03

 

zsa04