Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

szent01

 

Onze eerste verblijfplaats was Szentendre, zo'n 20 km boven Budapest. Het is een plaatsje met een historisch en sfeervol centrum. Het weer was grotendeels bewolkt en dat zou nog wel even zo blijven. In het centrum was een optocht n.a.v. een internationaal feest, waarbij Nederland natuurlijk niet meedeed.

szent02

 

 

szent03 szent04

 

szent05 szent06

 

In het hoofdstraatje blijkt Szentendre echt toeristisch. Veel dezelfde souvenirs, maar Mary Ann scoort toch een leuk kattenbeeldje. Daarna een wandeling langs de Donau, een bier en een pinacolada, om vervolgens lekker te eten in een restaurant dat niet voor een museum hoeft onder te doen.

 

De volgende dag lichte motregen. In de zijstraatjes valt op dat er nog veel te restaureren valt.

 

szent07

szent08

 

szent09 szent10

 

Hongarije is weliswaar redelijk vlak, maar het gebrek aan conditie werd weer redelijk snel merkbaar. Desondanks leuke steegjes en pleintjes zoals het Rab Ráby Tér hierboven.

De Trabantjes en andere DDR-voertuigen komen in Hongarije nog regelmatig voor, misschien wel meer als in de voormalig DDR zelf. Past mooi bij zo'n historisch stadje!


 

szent11 szent12

 

szent13

 

Boven op de kerkheuvel vonden we een moederkat met haar jong tussen de bouwmaterialen (er werd her en der wel gerestaureerd).

De Godshuizen in Szentendre zijn deels katholiek en deels Servisch-orthodox. Ten tijde van de Turkse overheersing zijn veel Serven naar deze streek gevlucht.

szent14

 

szent16 szent15

 

Een orthodoxe kerk (zoals deze Blagovesztenska Templom) kenmerkt zich door een iconostase: een wand met iconen, die het altaar scheidt van de rest van de kerk. Bij het altaar mogen alleen de priesters komen.

 

szent17 szent18 szent19

 

szent20 szent21

 

szent22

In de middag bezoeken we de Skanzen, oftewel het openlucht-museum. Het is het grootste van Hongarije en is ingedeeld volgens alle streken van het land met de bijbehorende bouwstijlen.

 

Met een stoomtreintje kun je snel van het ene deel naar het andere, maar wij geven de voorkeur aan lopen....

 

 

 

szent23

 

szent24

 

Later zullen we zien dat de nagebouwde dorpjes inderdaad kenmerken zijn voor Hongarije. Kenmerkend is dat steeds de huizen met de smalle kant naar de straat zijn gebouwd, dat er aan de zijkant een overdekt gedeelte is, en dat de huizen ver naar achteren uitgebouwd zijn.

 

Tegen sluitingstijd wordt het ook tijd weg te gaan omdat de lucht steeds donkerder wordt...

 

szent25

 

 

szent26 szent27

 

szent28 szent29

 

De volgende ochtend vertrek uit Szentendre en afscheid van een bijzondere en veel te kleine kamer. Dat zou later allemaal veel beter worden. Met een kleine omweg gaan we op weg naar Györ. Dat doen we via de zogenaamde Donau-knie. Bij Viségrad maakt de Donau een bocht en dat is vanuit de gelijknamige burcht uitstekend te zien.

 

szent30

 

 

Als laatste tussenstop geldt Esztergom. Dit stadje wordt volledig gedomineerd door de Basilika, de grootste kerk van Hongarije en ook één van de grootste van Europa. Esztergom was een tijd lang de hoofdstad van Hongarije.

 

 

szent31

szent32

 

szent33

 

Het interieur van de kerk is door de grootsheid en het gebruikte marmer wat aan de kille kant. Sommige mozaïeken zijn echter wel fraai.

 

Esztergom heeft ook een aardig centrum (zien we vanuit de auto), maar gezien de regen besluiten we maar richting Györ te gaan.

 

 

 

szent34