Onderstaande luchtfoto is eveneens afkomstig van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De foto moet voor 1932 genomen zijn, want de oude katholieke kerk linksonder staat er nog. In 1932 werd die vanwege bouwvalligheid vervangen door de huidige Sint-Jacobus. In de foto daaronder zie je dat die in aanbouw is.
Veel is nog herkenbaar, maar de textielfabrieken zijn inmiddels verdwenen: links die van Ter Kuile en rechts de fabriek van Van Heek, in 1910 nog de grootste industriële onderneming van Nederland met 2369 werknemers. Links boven het spoor nog de kenmerkende Villa Ledeboer, in de jaren '70 afgebroken.
Image
De volgende foto is iets zuidelijker genomen. Het nieuwe stadhuis is klaar, men had hiervoor een beetje inspiratie opgedaan in Stockholm. Precies daaronder is nog het badhuis zichtbaar aan de Zuiderhagen, toen nog een echte straat. Daar zou later verandering in komen. Op een aantal plaatsen brachten de bombardementen van '43 en '44 de stad schade toe en daar is ook het stadsbeeld uiteindelijk grondig veranderd. Ten zuiden van de Zuiderhagen is het Van Heekplein ontstaan, het onderste deel van de Kalanderstraat zou hier ook in opgaan en linksbovenin zou de Oldenzaalsestraat veranderen in de Heurne. Er werd een nieuwe Oldenzaalsestraat aangelegd en daarvoor werd ook de nodige bebouwing verwijderd. Meer info over de stad in vroeger tijden vind je op de geschiedenis van Enschede.
Image
Vonden we in Hengelo de wederopbouwplannen al behoorlijk radicaal, Enschede deed daar nog een schepje bovenop. Men maakte een schatting van de bevolkingsgroei, men verwachtte in 2000 ongeveer 250.000 inwoners. En daar hoorden grootstedelijke plannen bij: er moest een grote oost-west-verbinding komen en aan weerszijden 'elementen van grootsteedse allure' alsmede middelhoge gebouwen met arcaden voor flanerende voetgangers. Een speciale plek moet het grote textielhandelsgebouw krijgen.
Het besluit tot de aanleg van de Bouelvard werd al in 1946 genomen, pas in 1956 startte men met de aanleg en in 1961 werd het opgesteld voor verkeer. Maar juist in de jaren '60 kwam de omslag: de textielcrisis. Het textielhandelsgebouw kwam er nooit (de V&D ging in het gebouw) en allerlei plannen kwamen niet of veel later tot uitvoering. Zo bleef de Boulevard 1945 nog lang omringd met kale vlaktes....
Meer oude beelden van Enschede vind je op www.enschedeinansichten.nl
Image
De geschiedenis van de stad is onlosmakelijk verbonden met de textielindustrie. Onderstaande kaart geeft een bijna compleet beeld van de textielfabrieken in de stad. In 1929, net voor de grote economische crisis, waren er 42,000 mensen werkzaam in de textiel. Dat was maar liefst 70% van de Enschedeërs. Vanaf 1930 nam dat af door modernisering en concurrentie van andere landen. Na de oorlog kwam er nog een flinke opleving, maar vanaf de jaren '60 gaat het definitief bergafwaarts. Bijna alle fabrieken sluiten en worden uiteindelijk in de jaren '70 en '80 gesloopt. Gelukkig zijn er nog een aantal objecten bewaard gebleven.
Meer over de textielhistorie van Enschede vind je hier.