1962

De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Johan Edinga. Te beginnen in 1962. Op de bovenstaande foto is het nieuwe stadhuis in aanbouw. Het oude staat er nog voor. Ook de apotheek van Venlet is nog aanwezig en verderop in de Burgemeester Jansenstraat staan nog diverse panden die nog zullen gaan verdwijnen. De Markt, Nieuwstraat, Molenstraat en Stationsplein zijn klaar en ook de Marktstraat is gerealiseerd, dus de wederopbouw is nagenoeg voltooid.
1963

Een jaar later is het Stadhuis klaar en het oude gesloopt. Het nieuwe is een ontwerp van architect Berghoef en inmiddels Rijksmonument. Ik heb er tijdens school- en studietijd zelf zo'n 11 jaar gewerkt en daarbij elke uithoek wel leren kennen. Toen is het wel een beetje "mijn" gebouw geworden.
Ik ben ook diverse malen in de 59 meter hoge toren geweest, waarbij Berghoef zich heeft laten inspireren door steden als Siena en Florence. Die toen was klaarblijkelijk een punt van discussie bij de bouw: Hengelo groeide als kool en er waren veel nieuwe woningen nodig. De toren vonden sommigen maar verspilling van stenen.
In de tijd dat ik er werkte zijn er diverse interne verbouwingen geweest zowel in het hoofdgebouw alsook in het stadskantoor ernaast. Dat stadskantoor is in 2011 gesloopt en daarvoor is een nieuw stadskantoor gebouwd aan de Deldenerstraat. Het stadhuis is na een grondige renovatie in 2020 weer in originele staat gebracht.
Image
Opvallend is ook dat er steeds meer verkeer vanuit de Deldenerstraat en Thiemsbrug via het Burgemeester Jansenplein door de binnenstad rijdt.
1968

Nadat de laatste oude elementen waren opgeruimd was de heropbouw van de binnenstad klaar. Voor wat betreft de wederopbouw van Hengelo is tegenwoordig een gehele website in de lucht (klik hier). Velen vinden de binnenstad van Hengelo niet zo bijzonder, maar dat is ze wel. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van MinOCW heeft de binnenstad uitgeroepen tot één van de 30 kenmerkende wederopbouwgebieden en tot één van de 7 kenmerkende woonkernen. Zie hier voor een brochure van MinOCW daarover. Overigens behoort Klein-Driene ook tot die 30 gebieden.
Als je de onderstaande foto's bekijkt moet je concluderen dat de eerste bouwsels alweer van het toneel verdwenen zijn. Het gebouw van de IJsselcentrale verdween al met de herinrichting rondom de eeuwwisseling en recentelijk is het Ebenauerpand ("Mickey") verdwenen t.b.v. het nieuwe Burg. Jansenplein.
1989

In 1989 ging Johan Edinga nog een keer met zijn camera door Hengelo. Sinds een jaar werd al het grote verkeer om de stad geleid door de aanleg van de Kardinaalshoed en de A35 en Hengelo kreeg de beschikking over een heus stadserf. Voor velen zullen de plaatjes herkenbaar zijn, want het is "slechts" zo'n 30 jaar geleden. Wie goed kijkt herkent veel panden en winkels die nu allemaal verdwenen zijn. Veranderingen blijven nu eenmaal doorgaan.