Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

Onderweg naar Amberg de koffiestop in Fürth, dicht tegen Nürnberg aan. De daar typische bouwstijl met zandsteen maakt dat de stad er soms wat somber uitziet. Dat werd versterkt omdat de zon zich even niet liet zien. Die kwam later terug en de stad bleek toch een leuke oude kern te hebben.

 

 

Fürth is de oorlog relatief ongeschonden doorgekomen en bevat nog veel originele bebouwing. Voor Hengeloërs bijzonder is natuurlijk het Rathaus, dat rond 1840 gebouwd is in de stijl van het palazzo Vecchio te Florence.

 

 

 

Dan dus naar Amberg, dat in het gebied ligt dat Oberpfalz genoemd wordt. Het is qua stedelijke inrichting één van de best bewaarde middeleeuwse in Europa. Van de grauwe zandsteen en vakwerk in Fürth, voeren hier de kleurige gepleisterde huizen de boventoon. Kenmerk van de stad is de zgn. "Stadtbrille", de stadspoort over de rivier Vils, die de binnenstad doorstroomt.

 

 

Als je van religieuze kunst houdt, dan ben je in Amberg aan het goede adres. Qua kerktoren is de Basilika St. Martin bijna overal in de stad te zien. Het is oorspronkelijk een laatgotische kerk en dus van binnen wat meer sober. Na de contrareformatie zijn er barokke elementen toegevoegd. De kerkklokken zijn zeer waardevol en ten dele al 600 jaar oud.

 

 

 

 

Een beetje verscholen in de hoek van de oude binnenstad ligt de St. Georg als onderdeel van het Jezuïtencollege. Leek het van de buitenkant allemaal weer vrij sober, binnenin was het overweldigend. En wat blijkt? De kerk is ingericht door Wolfgang Dientzenhofer, de broer van Johann die de door ons eerder bezochte kloosterkerk van Banz heeft versierd. 

 

 

 

 

Vanuit het Jezuïtencollege ging het terug naar het centrale marktplein. Onderweg de nodige beelden en fonteintjes, waarbij ik me altijd afvraag waarom dat in Hengelo niet kan. Deze mooie krantenmannetjes staan bij de Provinzialbibliothek en het varkentje natuurlijk op de Viehmarkt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerder genoemde Wolfgang Dientzenhofer heeft nog meer achtergelaten in Amberg. Een beetje verscholen in een steegje is de ingang van de Schulkirche St. Augustin. Toch nog maar even naar binnen dan? Nou vooruit.... ehhh... wow! Deze kerk behoort tot de belangrijkste rokoko-kerken van Duitsland.

 

 

 

Ondertussen heeft de zon zich volledig teruggemeld en kondigt ze weer enkele warme dagen aan. Aangekomen op de Marktplatz vinden we nog een mooie narrige fontein voor het Rathaus. En bij de Schloderer Bräu is het goed toeven op het terras met lekker eten en drinken!