Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

De volgende ochtend ging de fietstocht verder langs de Altmühl. De eerste bezienswaardige plaats is Essing, alwaar de zon zich nog achter de bewolking verschool.

 

 

 

De Holzbrücke "Tatzelwurm" was bij de opening in 1986 de langste houten brug van Europa. Ze kruist over de Altmühl die op dit tracé onderdeel uitmaakt van het Main-Donau-Kanal. Iets verderop steekt Burg Prunn imposant boven het dal uit.

 

 

 

 

 

Onderweg naar Riedenburg wordt het duidelijk dat waar je niet op hoopt, toch gebeurt.... een lekke band! Dus maar plakken op het vrolijk gekleurde marktplein. En tegelijk de koffiestop er achteraan. Helaas blijkt er later nog een lek te zijn en moet ik de fiets nog een keer op de kop zetten. Dit lek blijkt moeilijker te vinden en uiteindelijk moet ik de hele band vervangen...

 

 

 

 

Terwijl ik bezig was met de lekke band, had Mary-Ann mooi even de gelegenheid de plaatselijk fauna op de foto te zetten. Gelukkig is het verdere verloop van de fietstocht zonder lekke banden verlopen. Ondertussen kwam de zon door en begon één van de mooiste stukjes van onze fietstocht: het gedeelte tussen Riedenburg en Dietfurt. 

 

 

In de buurt van Eggersberg slingert de weg langs het Main-Donau-Kanal, maar telkens zijn er weer delen die terug zijn gegeven aan de natuur. Een bijzonder aantrekkelijke fietsweg. Bij Eggersberg is ook nog een echt Schloß, dat dienst doet als museum. 

 

 

 

 

 

In Mühlbach a.d. Altmühl is een zeer bezienswaardige en vooral vrolijke tuin, behorende bij de Bastelstube. Helaas was de eigenaar niet zo vrolijk want Mary-Ann mocht het niet fotograferen.....

 

 

In Dietfurt was het tijd voor de lunch, en die genoten we bij het Gasthof Stirzer. Dit historische hotel heeft naast een knusse Biergarten een goede kaart. Echt een aanrader! Daarna verder richting het einddoel Berching. Op het marktplein van Dietfurt staat een mooi beeld van een Chinees. De inwoners worden vanuit een legende Chinezen genoemd en vieren elk jaar een speciaal chinezencarnaval.

 

 

Over Kottingwörth ging het verder naar de volgende plaats: Beilngries. Ook daar de huizen weer in de vrolijke pastelkleuren. Bijzonder is het dak van de kerk dat bezet is met geglazuurde, gekleurde dakpannen. Tegenover de kerk was een Italiaanse ijssalon en dus konden we het natuurlijk niet laten het ijs te proberen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via Biberbach voerde de route langs het Kloster Plankstetten. Door de lekke banden eerder op de dag was het al vrij laat geworden. Dus even geen Klosterwirtschaft en ook geen kerkinterieur, want er was een dienst gaande. Kortom, snel doorfietsen naar Berching dat nog enkele kilometers verderop was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een kudde schapen kwamen we laat aan in Berching. En eigenlijk was dat wel jammer, want het is een leuk stadje. Het middeleeuwse karakter is nog volledig bewaard gebleven. Toch hebben we voor het eten nog even rondgelopen. Eten deden we bij ons eigen hotel, waarna we nog even lekker op het terras hebben gezeten.

 

 

Berching noemt zichzelf "Kleinod des Mittelalters" en dankt die naam onder andere aan de intakt zijnde stadsmuur met vier stadspoorten en 13 torens. Veel kleurige huisjes en een heel aantal terrasjes maken het een knus stadje (waar Mary-Ann zichzelf al zo ziet wonen...)

 

 

 

 

 

 

Zoals te zien is de muur nog voor een deel begaanbaar. De onderstaande foto is toch wel gewaagd voor iemand met hoogtevrees. De volgende dag stond de langste etappe van de fietstocht op het programma: die naar Nürnberg.