Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op weg naar Coburg nog een tussenstop in Gotha. Deze stad werd vroeger geregeerd door de hertog van Sachsen-Coburg en Gotha. Er is dus een link met Coburg. Gotha is een vriendelijk stadje met een fraai Rathaus en een mooie Untere en Obere Hauptmarkt. De markt leidt uiteindelijk naar het hoger gelegen hertogelijk paleis Friedenstein.

 

 

 

In Gotha wordt het wel duidelijk dat de DDR echt verleden tijd is. De laatste panden worden gerestaureerd en ook in de buitenwijken zijn de grauwe flats opgeknapt en van meer kleur voorzien. In Gotha stond vroeger de natuurwetenschap in hoog aanzien, getuige het fraaie Natuurmuseum (onder). Na de tussenstop in deze stad rijden we verder door het Thüringer Wald.

 

 

 

De laatste tussenstop werd gemaakt in Schleusingen, in het zuiden van Thüringen. Ondanks dat we te laat waren voor de middagkaart konden we in een restaurant toch nog een lekkere schnitzel eten. Het stadje wordt gedomineerd door de machtige Bertholdsburg. 

 

Direct naast de burcht (die overigens al rond 1230 gebouwd moet zijn) staat de St. Johanniskirche. Het interieur is sober zoals meestal bij evangelische kerken, maar opvallend zijn de zgn. Emporen (gallerijen), waardoor er wel voor 1000 personen plaats is.

 

 

 

Eenmaal aangekomen in Coburg brak de zon ook weer door en zouden er nog enkele zeer warme dagen volgen. Stralende middelpunt van Coburg is de gezellige Marktplatz met aan de ene kant het Stadthaus en aan de andere kant het Rathaus.

 

 

 

Midden op de Marktplatz staat een standbeeld van Prinz Albert von Sachsen-Coburg und Gotha. Het was een geschenk van de Engelse Queen Victoria aan de stad Coburg. Deze Prinz Albert was namelijk haar echtgenoot. Het Hertogdom Sachsen-Coburg hield in 1918 op te bestaan en ging toen op in de Freistaat Bayern.

 

 

Vanuit het centrum leidt een prachtige maar stevige wandeling via de Hofgarten naar de Veste Coburg. Het zou die dag echt goed warm worden, dus dat was zweten geblazen. De geschiedenis van deze vesting gaat al terug naar 1225 en in al die tijd is de burcht nooit veroverd. De Veste Coburg hoort tot de grootste en bestbewaarde burchten van Duitsland.

 

 

In 1530 heeft de bekende Reformator Martin Luther een tijd op deze Veste doorgebracht. De kapel is ook naar hem vernoemd. Verder is er nog een museum en bij de museumshop was een zogenaamde Cafetaria... daar kon je dus geen patat kopen, maar stonden een aantal automaten voor koffie, fris en bier. Mooi dat niet alles commercieel uitgebuit wordt. Een halve liter frisdrank was verkrijgbaar voor € 1,50.

 

 

 

 

 

Na het bezoek aan de Veste ging het weer bergafwaarts door de Hofgarten en je komt dan uit bij het Schloß Ehrenburg en het standbeeld van Hertog Ernst II, de broer van de eerder genoemde Prinz Albert. Aan de fraaie Schloßplatz staan ook het Landestheater en het Edinburgh-Palais. Deze laatste is laten bouwen in opdracht van Prinz Alfred, de hertog van Edinburgh en zoon van Queen Victoria.

 

 

 

 

Eenmaal terug in de binnenstad moesten we natuurlijk een keer de Bratwurst uitproberen. Op de hoek van de Marktplatz staat een kraam (elke dag een andere slager). We hebben nog andere Bratwürste geprobeerd in de vakantie, maar deze was met afstand het lekkerst.

 

 

De binnenstad van Coburg heeft een redelijk aanbod aan winkels en is gezellig. Natuurlijk veel mooie gevels en andere straatversiering. De ingang van de C&A is vooral erg bijzonder. Verder zijn we de Morizkirche nog even in geweest met z'n bijzondere epitaaf (grafmonument). Tegenover deze kerk staat het Gymnasium Casimirianum.

 

 

 

Ons hotel is tevens één van de mooiste vakwerkhuizen van Coburg: de Hahnmühle waarvan de geschiedenis al zo'n 700 jaar terug gaat. Het hotel was binnenin nog in aanbouw en dat was soms iets behelpen. Zo konden we er nog niet ontbijten. Verder was er ook nog Schützenfest in Coburg. Eén avond hebben we het feestterrein nog bezocht en dan hoort een Maß bier er natuurlijk bij (al nam Mary-Ann een Radlermaß).