Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

 

Om de terugkeer naar huis niet in één keer te rijden, was er nog één overnachting gepland in Miltenberg aan de Main. Op weg daar naartoe maakten we een korte stop in Ulm, dat net in Baden-Württemberg ligt. Ulm is een middelgrote stad met zo'n 100.000 inwoners. De stad is vooral bekend van het Ulmer Münster met zijn kerktoren van 161,53 meter, waarmee het de hoogste kerktoren ter wereld is.

 

 

 

De Ulmer Spatz heeft volgens een sage een rol gespeeld bij de bouw van de kerk. Op het dak heeft vroeger een stenen vogel gestaan, die nu in de kerk staat (boven) en vervangen is door een koperen versie. In de binnenstad zijn veelvuldig Spatzen te zien (bv. muziekschool, rechts).

 

 

Ulm heeft in 1945 ook behoorlijk klappen gehad, maar is toch voor een deel weer opgebouwd. Vandaar dat het toch veel knusse en gezellige straatjes heeft. Daarnaast is het beschilderde Rathaus bezienswaardig, evenals de bibliotheek (glazen pyramide).

 

 

 

 

Vanuit Ulm was het nog 2,5 uur rijden naar onze laatste bestemming: Miltenberg aan de Main. In de middeleeuwen werden op strategische punten langs de rivier kastelen en burchten gebouwd. In deze bocht in de Main staat kasteel Mildenburg. In de smalle strook langs het water ontstond het schilderachtige stadje Miltenberg. Bij aankomst waren we gelijk getuige van een kleine religieuze processie.

 

 

Het historische hart van Miltenberg is feitelijk maar één straat: de Hauptstraße. Verder nog wat zijstraatjes en steegjes. Het was inmiddels al eind van de middag. Er was een eenvoudige Aziaat, waar we toch heel aardig gegeten hebben.

 

 

 

 

 

 

De volgende dag was het wederom stralend weer. Voor de thuisreis nog één keer het stadje in. Eerst naar de St. Jakobus, maar die was van binnen niet echt bijzonder. Daarna omhoog naar de Mildenburg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Main en het stadje. We fantaseren soms nog wel eens over een tweede huisje en volgens Mary-Ann zou Miltenberg (evenals Berching) een perfecte plaats daarvoor zijn.

 

 

 

 

 

 

Bij de afdaling komt mooi de schoorsteen van de plaatselijke Brauerei Faust in beeld. Deze is voorzien van een originele "helm". Deze richtte zich naar de wind en ving zo maximaal lucht om een goede trek bij de moutbranderij te veroorzaken.

 

 

 

 

 

De Marktplatz van Miltenberg behoort tot de meest gefotografeerde toeristische objecten van Duitsland. Aan de andere kant was een leuk terras waar we nog een kop koffie/thee hebben genomen. Langzaam werd het tijd om terug te lopen naar het hotel om definitief naar huis te gaan.

 

 

 

Op de foto hierboven staat het fraaie Hotel zum Riesen, mogelijk het oudste nog bestaande gasthuis van Duitsland. Schuin tegenover het mooie uithangbord van Hotel Keller. Aan de zespuntige ster (hexagram) kun je zien dat dit huis vroeger brouwrechten bezat.

 

 

 

Dan toch nog maar weer even een kerk in. De Franziskaner Klosterkirche is van de buitenkant minder opvallend, maar is van binnen wel de moeite waard. Deze barokke kerk is gebouwd rond 1660 en ligt aan de Engelplatz.

 

 

Vlakbij het Würzburger Tor was ons hotel. Daar moest Mary-Ann nog een laatste hindernis nemen. De auto was geparkeerd in de garage van het hotel en de gang er naartoe was nogal smal.... Met heel voorzichtig achteruit rijden en een beetje gidswerk van mij lukte het uiteindelijk en konden we gaan beginnen aan onze reis naar huis. Einde van een prachtige vakantie!