Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de omgeving van Coburg is genoeg moois te zien en dus trokken we er een dag op uit. Eerst naar het Oberes Maintal met de Gouden Poort van het Frankenland: het Kloster Banz en de Basilika Vierzehnheiligen vlakbij Bad Staffelstein. Beide zijn van veraf al zichtbaar doordat ze beide op een berg zijn gebouwd

 

 

 

Het Kloster Banz is een voormalig Benediktijnerklooster, maar heeft die functie al enige tijd verloren. Het wordt nu gebruikt voor bijeenkomsten van een stichting die aan de CSU gelieerd is. De Klosterkirche wordt gezien als een meesterwerk van Johann Dientzenhofer, die de relatief kleine kerk zo versierd heeft, dat zij ruimtelijk vrij groot lijkt. 

 

 

Aan de andere kant van het Maintal staat de Basilika Vierzehnheiligen. De naam heeft betrekking op de zgn. veertien heilige helpers. Het bouwwerk is ontworpen door Balthasar Neumann, een grote naam uit het barok- en rokokotijdperk. Helaas werd er gerenoveerd.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen aan de buitenkant werd gerenoveerd, maar ook binnenin was het schoonmaakdag. Je moest via de zijingang naar binnen. Niettemin was het toch een indrukwekkend geheel: in het midden het Gnadenaltar met de 14 heilige helpers en een fraai Hochaltar. Rokoko is altijd zeer weelderig maar de schoonheid zit vaak in de details.

 

 

 

In de middagpauze een lekker "Dunkles" van de bijbehorende brouwerij Trunk en een "Paar Wiener mit Senf" in de prachtige Biergarten.

 

 

Vanuit het Oberes Maintal zo'n kleine 50 km zuidwestelijk ligt Zeil am Main in het gebied "Haßberge". Hier raakt de bierwereld de wijnwereld. Het gebied langs de Main van hieruit richting westen is bekend vanwege de Frankenwein die in de typische Bocksbeutel-flessen wordt gebotteld. Tijdens onze aanwezigheid was men bezig met de voorbereidingen voor een wijnfeest. Gezien de hoge temperaturen ging onze aandacht meer uit naar een grote sorbet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Middenin de Haßberge ligt het juweeltje Königsberg in Bayern. Hier gaat het toerisme grotendeels aan voorbij, en dat maakt dat het een genot is hier rond te lopen. De binnenstad is klein, maar perfect bewaard gebleven en bevat vooral kunstwinkeltjes.

 

 

 

 

Königsberg is de geboorteplaats van Regiomontanus, de bekende astronoom en wiskundige uit de 15e eeuw. Door een stadbrand in de 16e eeuw zijn alle huizen van ongeveer gelijke leeftijd, en dat maakt dat ze samen een prachtige eenheid vormen.

 

 

 

De terugweg voerde door het Coburger Land en daar maakten we nog een kleine tussenstop in Seßlach, ook al zo'n mooi dorpje met een gave kern. Het stadje is volledig ommuurd en voorzien van een paar mooie stadspoorten. Scheelde natuurlijk dat het zo'n mooi weer was, dat maakt natuurlijk dat alles er mooier uitziet.

Na deze dag was er nog een dagje in Coburg zelf en daarna ging de tocht naar Amberg, alwaar we de fietstocht zouden starten. Mary-Ann zag er als minder geoefende fietser erg tegenop....