Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

Vanuit Dortmund vlogen we naar Gdańsk, waar we tegen de middag aankwamen. Allereerst naar de Długie Pobrzeże (vroeger Lange Brücke) met de vele terrasjes langs de rivier Motława. Het weer was wisselvallig, maar de zon kwam toch te voorschijn.

 

 

 

 

Brama Żuraw (Kraanpoort) staat symbool voor de oude binnenstad, die in WOII volledig is verwoest en later is herbouwd. Op het Speicherinsel aan de overkant liggen nog enkele ruïnes (rechts). In de ring rondom de binnenstad zijn minder fraaie bouwsels te zien...  

 

 

 

Na de oorlog wilde men de stad maar gedeeltelijk restaureren. De Johanniskirche (Kościół św. Jana) werd alleen aan de buitenkant opgeknapt. De binnenkant was lang een ruïne en er werd pas in 1996 begonnen met het herstel. 

 

 

 

De vrije stad Danzig stond na 1920 onder toezicht van de Volkenbond met speciale rechten voor de Poolse minderheid, zoals een eigen postkantoor. Bij het begin van WOII verdedigden postbeambten manmoedig dit gebouw, zodat zij nu nog steeds heldenstatus hebben.

 

 

 

 

De Katharinenkirche is na de grote Marienkirche de belangrijkste van de stad. Ze staat in de Altstadt (Stare Miasto, noordelijke deel van het oude centrum), waar veel niet is herbouwd met uitzondering van een aantal monumenten. Dit in tegenstelling tot de Rechtstadt (Główne Miasto, het zuidelijke, rijkere deel van het oude centrum) dat redelijk precies is herbouwd.

Ook de Katharinenkirche heeft stevig geleden onder het oorlogsgeweld. Het herstel duurde uiteindelijk tot 1980. De toren was al eens afgebrand in 1905 en ook in 2006 was er brand, zodat het hele dak vervangen moest worden.

 

 

De tocht werd vervolgd richting het stadhuis van de Altstadt dat gebouwd is volgens het Nederlandse maniërisme. Ook later in de Rechtstadt zullen we zien dat de invloed van Nederland op de diverse bouwsels aanwezig is. Voor het oude stadhuis staat een standbeeld van de astronoom Johannes Hevelius.

 

 

 

De dag eindigt grijs en nat als we langs de markthal lopen. De eerste avond besluiten we klassiek Pools te eten en dat doen we bij restaurant Swojski Smak. Ik begin met de beroemde Borscht, de koude ietwat zure bietensoep. Best lekker!

 

 

 

De volgende dag ziet het weer er vrolijker uit. We lopen vanuit ons hotel eerst weer langs de Motława, vervolgens onder de kraanpoort en dan naar het mooiste deel van het centrum: de Rechtstadt met zijn prachtige koopmanshuizen die ergens wel een beetje aan Amsterdam doen denken.

 

 

 

Op sommige plekken zijn de verwoestingen van WOII nog zichtbaar. Mogelijk wil men daar ooit ook nog restaureren. Langzaam komen we in de buurt van de machtige Mariakerk. Opvallend aan de koopmans-huizen zijn de prachtige "opstapjes" (Beischläge) naar de voordeur.

 

 

 

 

 

De Nicolaikerk (Bazylika św. Mikołaja) is van buiten sober, maar van binnen op barokke stijl versierd. De foto's van het interieur waren de dag ervoor al gemaakt tijdens de regen. Maar nu staan binnen- en buitenkant bij elkaar....

 

 

 

 

Rondom de Mariakerk bevinden zich prachtige straten waar de rijkdom van vroeger voelbaar is, zoals de Ulica Mariacka (Frauengasse, boven) en de Ulica Chlebnicka (Brodbänkengasse, onder). Toch is het een zekere schijn, want deze binnenstad is bijna geheel opnieuw opgebouwd. Van binnen zien de huizen er wellicht anders uit dan voor WOII. Overigens had men blijkbaar een voorgevoel, want van alle belangrijke gebouwen was uitgebreide documentatie van het interieur beschikbaar. 

 

 

 

 

Vanuit de Brodbänkengasse kom je in de Jopengasse (nu Piwna). Pas als je die wat verder inloopt krijg je de Marienkirche pas goed in beeld. Aan het einde van de Jopengasse loop je tegen het prachtige Zeughaus op, met de herkenbare Nederlandse bouwstijl.

 

 

De Marienkirche is één van de Europa's machtigste godshuizen en grootste baksteenkerk ter wereld. Ze kan plaats bieden aan 25.000 bezoekers. De kerk was vroeger zowel katholiek als protestant. De inrichting is sober met een aantal zeer in het oog springende zaken, zoals het prachtige orgel en de astronomische klok met kalender.

 

 

 

Na de koffie en gebak richting het prachtige voetgangers-gebied van Ulica Długa, de vroegere Langgasse.Via het Langgasser Tor (Brama Złota) lopen we even naar de rand van de binnenstad met het Hohes Tor (Brama Wyżynna) en een lelijk bouwwerk uit vroeger tijd .

 

 

 

 

Het mooie torentje is van het raadhuis van de Rechtstadt. In de oorlog volledig verwoest en toch weer netjes opgebouwd. Binnenin zitten een paar mooie ruimtes, maar die laten we even voor wat het is. Wel interessant is de beklimming van de 45 meter hoge toren. Die levert een prachtig uitzicht over de stad. Pas nu wordt echt duidelijk hoe immens de Mariakerk is. Bij de uitgang van het raadhuis is nog een indrukwekkende foto van de binnenstad na de bombardementen van WOII.

 

 

 

 

 

De zon was weg en de lucht werd dreigender. Maar dat nam niet weg dat we ontzettend genoten van Długi Targ (Langer Markt). Elke gevel is een kunststuk op zich. Daarnaast veel terrassen en bedrijvigheid, zodat ik het persoonlijk één van de mooiste pleinen van Europa vind. 

 

 

 

 

 

Na een kleine pauze aan de Lange Brücke willen we nog naar een hele andere, interessante plek: Westerplatte. Om daar te komen nemen we de Tramwaj wodny, oftewel de watertram. Die gaat over de Martwa Wisła langs de scheepswerf naar de Oostzee.

 

 

 

Westerplatte is een klein schiereiland aan de Oostzee. Aanvankelijk was het een toeristisch punt met een strand en een kurhaus. Na WOI werd dit gebied toegewezen aan Poolse militairen om zodoende de Poolse rechten in Danzig te kunnen waarborgen. Dus een uitstekend punt voor Hitler om hier op 1 september 1939 de oorlog tegen Polen te laten beginnen (en dus uiteindelijk WOII). Een oude ruïne herinnert nog aan de Poolse barakken. 

 

 

 

Westerplatte is door het "heldhaftig" optreden van de Poolse militairen uiteraard een soort bedevaartsoord. Tegenover Westerplatte ligt het voormalig kustoord Neufahrwasser (nu Nowy Port). Op de terugweg komen we ook nog langs de Festung Weichselmünde.

 

 

Ten westen van Gdańsk ligt Kasjoebië. De Kasjoeben vertegen-woordigen een eigen volk met een eigen taal (ongeveer 50.000 mensen spreken het nog). In het vrolijke restaurant Mestwin in de binnenstad wordt de Kasjoebische keuken geserveerd.

 

 

 

De volgende morgen lopen we achterlangs de Katharinenkirche en voorlangs de Brigittenkirche (Parafia św. Brygidy). Deze speelde een centrale rol in de protesten van Solidarność, onder leiding van kapelaan Henryk Jankowski (die later niet onomstreden was).

 

 

 

Al in 1970 was er een opstand in de werf van Gdańsk, met diverse dodelijke slachtoffers. Een 42 meter hoog monument herinnert daar aan. Achter de poort van de werf het prachtige Europejskie Centrum Solidarności, met een indrukwekkende tentoonstelling.

 

 

 

 

Bovenin deze lelijke flat zit een klein restaurant met een prachtig uitzicht. Dichtbij was het station, vanwaar we naar Oliwa en Sopot zijn gereden (zie elders). Daarna nog één keer 's avonds naar de sfeer-volle en gezellige oude binnenstad. En daarna verder Polen in!