Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

Met het verlaten van Rößel laten we ook het Ermland achter ons en rijden we Masuren in. De eerste halte is Święta Lipka (Heiligelinde) met de door Jesuïten gebouwde barokke bedevaartskerk, één van de belangrijkste van (het toch al behoorlijk) katholieke Polen. Deze kerk wordt dan ook druk bezocht en er tegenover zijn diverse souvenir-kramen etc. De binnenkant van de kerk is adembenemend mooi met een juweel van een orgel. De paus heeft deze kerk in 1983 benoemd tot Basilica Minor.

 

 

 

 

 

 

Na het bezoek aan de basiliek een lunch aan de overzijde van de straat. Ondanks een hele bus vol toeristen wordt het eten vrij snel geserveerd. En uiteraard is het weer tijd voor Żurek, de typisch Poolse meelsoep. En dan verder richting ons volgende doel en nog veel ooievaars...

 

 

Dichtbij Kętrzyn (Rastenburg) bevindt zich de Wolfsschanze, het geheime hoofdkwartier van waaruit Hitler & Co de oorlog in het oosten wilde aansturen. Hieronder de restanten van de barak waar von Stauffenberg cs. de aanslag op Hitler pleegde.

 

 

 

 

De meeste bunkers zijn in 1945 opgeblazen, maar sommigen waren waarschijnlijk te sterk waaronder die van Hitler zelf (boven en rechts) Verder had Göring een eigen bunker (onder nr. 16) evenals de generaals Keitel en Jodl. Na afloop verder door Masuren!

 

 

 

 

Het landschap van Masuren kenmerkt zich door de Alleestraßen (zie hierboven, net als in het Ermland), maar vooral door de vele meren. De hele Masurische Seenplatte heeft ongeveer 3000 meren, velen niet groter dan 1 of 2 hectare. Hieronder het meer bij Ryn (Rhein). 

 

 

 

Mikołajki (de letter ł spreek je uit als w) heette vroeger Nicolaiken en was zowel vroeger als nu hét centrum van toerisme in Masuren. Het ligt aan de Spirdingsee, het grootste meer van het Masurengebied. Langs het water een groot aantal bars en restaurants en veel boten.

We sliepen in een luxe hotel iets buiten het centrum (zie boven). Opvallend is ook het grote aantal hotels: er zijn zeker 90 verschillende plaatsen om te overnachten, waarvan enkele zeer grote, zoals het Hotel Gołębiewski.

 

 

 

In de omgeving van Mikołajki is een groot vogelreservaat. Het leverde eeb leuk plaatje van het landschap op, maar de vogels waren slecht zichtbaar. Dan maar naar dierpark in Kadzidłowo, een beetje vergane glorie maar het geeft een aardig overzicht van de fauna van Masuren.

 

 

 

 

In Wojnowo (Eckertsdorf) bevind zich een Russisch-Orthodoxe kerk (rechts) als ook een Oud-Orthodoxe kerk (boven). Oud-Orthodoxen (ook Altgläubigen) waren als afsplitsing gevlucht uit Rusland. In 1945 hield hun bestaan als gemeenschap helaas alsnog op.

 

 

 

Aan het eind van de dag was het weer er niet zonniger op geworden, maar het echte onweer bleef uit. De laatste dag in Mikołajki sloten we af met een wel zeer traditionele maaltijd aan de rand van het meer. Lekker, maar wel stevig...

De volgende morgen de autorit naar Warschau. Eenmaal uit Masuren wordt het landschap redelijk saai. Maar de weg was prima en we waren snel in de hoofdstad. Even de auto onder de douche en dan inleveren op de luchthaven en met de taxi de stad in.