Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

Vanuit Gdańsk is het met de trein maar een korte afstand naar Oliwa (vroeger Oliva). Vroeger een aparte stad, nu stadsdeel en met name bekend door het klooster. Een katholiek klooster in tegenstelling tot het protestantse Gdańsk. Ernaast ligt het Pałac Opatów, vroeger ook onderdeel van het klooster. En daarvoor ligt weer een prachtige kasteeltuin (vroeger Schlossgarten) die op deze zondag ruimschoots bezocht wordt door de bewoners en andere dagjesmensen.

 

 

 

 

 

De Dom van Oliva is een bijzonder bouwwerk. Traditioneel zijn kerken van een Cisterziënzerklooster kruiskerken met op de kruising een klokkentoren. De kerk is 107 meter lang en daarmee de langste Cisterziënzerkerk ter wereld. Reeds gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw en in 1925 tot kathedraal uitgeroepen.

 

 

 

 

Met dezelfde trein iets verderop de plaats Sopot (vroeger Zoppot). Eens een vissersplaats, maar al snel bad- en kuuroord voor de gegoede bevolking uit Gdańsk. Het is nog steeds een echte toeristen-plaats: veel mensen in de drukke winkelstraat (ondanks het weer).

 

 

 

 

Dichterbij de kust komt de oude glans naar boven: het voormalige Warmbad (boven), de vuurtoren (rechts), het Kurhaus (blijkbaar helemaal herbouwd) en natuurlijk de Seesteg, ook wel Mole genoemd en die ruim 500 meter in zee steekt.

 

 

 

 

Vanaf de pier kijk je uit op het elegante Grand Hotel. In de twintiger jaren gebouwd als Kasinohotel heeft het onderdak gegeven aan veel beroemde gasten. Eén daarvan was Adolf Hitler, die op 20 september 1939 van hieruit het bombardement op het schiereiland Hela (nu Hel) met de verrekijker kon bekijken. Op 2 oktober, dus precies één maand na het begin van de oorlog, werd in dit hotel de capitulatie van Polen getekend.