Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

Onderweg reden we door Dobre Miasto (Guttstadt) met een schattig huisje in oude stijl. Mooi dat dit soort juweeltjes de tijd doorstaan hebben.

Ook de kerk heeft een vorm die typisch is voor de land-streek: baksteen, getrapte gevel en witgepleisterde vakken.

Na de fotostop snel verder naar de volgende plaats: Lidzbark Warmiński, het vroegere Heilsberg.

 

 

Heilsberg ligt al redelijk richting de grens tussen Polen en de enclave Kaliningrad (Rusland). Deze enclave was vroeger het noordelijke deel van Ost-Preußen. Heilsberg heeft ook een Ordensburg, naast de Marienburg de best bewaarde.

 

 

 

 

 

Ook Heilsberg kwam eigenlijk ongeschonden uit de oorlog, maar ook hier lieten de Russen de stad brandend achter. En zo worden oude gevels afgewisseld met troosteloze bouw uit de tijd van de communisten. Gelukkig doet een beetje verf wonderen. Op het terras nuttigden we een bordje met Pierogi en kregen we visite van een gehandicapte duif.

 

 

 

 

 

We vervolgen onze weg richting het overnachtingsadres. Het landschap in Ost-Preußen kenmerkt zich door de vele "Alleestraßen", wegen met aan beide zijden lange rijen bomen. Daartussen uitgestrekte graanvelden. Ost-Preußen heeft vruchtbare grond.

 

 

 

Ost-Preußen was een land van adel en grootgrondbezitters en dus van veel fraaie landhuizen. Eén daarvan staat in Drogosze (vroeger Dönhoffstädt). Het staat er nu verlaten bij, evenals de paardenstal (onder). Als laatste deze dag nog even snel door Parys...

 

 

 

De plaats van overnachting is deze keer een echte Ordensburg, en wel ik Reszel (vroeger Rößel). Het kasteel is van 1273 en dus echt middeleeuws. Het rechterdeel van het kasteel was een tijdlang een kerk, nu een museum en (helaas) nu in restauratie.

 

 

 

Rößel behoort tot de meest authentieke stadjes van Ost-Preußen. Het kwam vrijwel ongeschonden de oorlog door. Vanuit de dikke toren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over stad en land. Te zien is ook dat oude panden (wellicht met Europese subsidie) worden gerestaureerd. Dat is ook gebeurd met de katholieke St. Peter & Paul kerk, wat ons betreft één van de mooiere in deze omgeving.

 

 

 

 

 

 

Rößel is dus nog origineel, alleen het onderhoud loopt soms nog achter. Onder-weg nog meer romantische plaatjes: ooievaars en korenbloemen.