Datum & Tijd

Hengelo

Volg deze pagina

Mijn Pinterest

 

 

Het hotel lag helemaal in het oude centrum, dus die konden we gelijk de eerste middag verkennen. Dat oude centrum bestaat uit formeel uit Stare Miasto (Oude Stad) en Nowe Miasto (Nieuwe Stad). Allemaal geheel herbouwd na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

Mary-Ann kon hier eindelijk genieten van lody (roomijs). Iets verderop een Craft-biercafé dat we twee dagen later zouden testen. Vervolgens door de poort van de stadsmuur naar de nieuwe stad met o.a. het geboortehuis van Marie Curie.

 

 

 

 

 

Het blijft natuurlijk opmerkelijk dat de gehele oude binnenstad is herbouwd. Uiterlijk zoals vroeger, van binnen volgens de ideeën van de begin jaren '50. Maar om de hoek van deze straat wordt tegelijk die andere geschiedenis duidelijk. Geen stad heeft zo geleden als deze. 

 

 

 

Naast het moderne en toch classicistische Hooggrechtshof staat het monument van de Opstand van Warschau. Een grote groep Polen begon in 1944 een opstand, maar deze werd uiteindelijk door de Duitsers neergeslagen, mede door een dubieuze rol van de Sovjets.

 

 

 

Gelukkig is er in Warschau ook een Thais restaurant, vlakbij het grote en imposante theater. De volgende dag zouden we een wandeling maken door het voormalige ghetto. Eerst met de tram langs raadhuis en Ministerie van Financiën naar het beroemde Kulturpalast.

 

 

 

 

 

Het Kulturpalast was een kadootje van de Sovjet-Unie en bepaald niet geliefd bij de Polen. Maar inmiddels geaccepteerd biedt het o.a. een prachtig uitzicht over de stad op 114 meter hoogte. Te zien is het compacte oude centrum en winkelcentrum "Gouden Terrassen".

 

 

 

De foto hierboven is het wandelgebied van deze dag: het voormalig ghetto. De Duitsers hebben dit volledig met de grond gelijk gemaakt, vandaar dat er nagenoeg geen oude bouwwerken te vinden zijn, in tegenstelling tot de typische communistische bouwsels.

 

 

 

De Nożyk-synagoge heeft als enige de oorlog overleefd omdat het door de bezetters als paardenstal werd gebruikt. Van hieruit een stuk lopen langs de Aleja Jana Pawła II, de belangrijke noord-zuid-avenue. Veel relatieve nieuwbouw, maar ook nog wel wel wat ouds...

 

 

De Hale Mirowskie zijn twee achter elkaar staande markthallen, waar veel agrariërs uit de omgeving hun verse waar aanbieden. De twee klassiek gebouwde hallen stammen uit 1900 en vormden voor WOII de grootste handelsplek van Warschau. Tijdens WOII behoorden de hallen net niet tot het ghetto, maar vormde het wel het trieste decor voor massale executies van Poolse burgers en verzetsmensen. 

 

 

 

We lopen de Aleja Jana Pawla II verder af. Dit was dus allemaal Ghetto-gebied. Vroeger bruisend stadsgebied, door de Duitsers volledig vernietigd en later door de communisten bebouwd met de typische architectuur. Groot en grijs en voor het volk gebouwd. Niet fraai, maar ergens maakt het toch indruk. 

 

 

Volgende halte is het fraaie Museum van de geschiedenis van de Poolse Joden, een ontwerp van de Fin Mahlamäki. Het gaat bewust niet alleen over de oorlog, maar vertelt van begin tot nu. Fraai is de inrichting van een houten synagoge in het huidige West-Oekraïne.

 

 

Aan de voorkant van het Museum is het "Monument voor de Helden van het Ghetto". Hier maakte Willy Brandt in 1970 de wereldberoemde knieval. Daarnaast een beeld van Jan Karski, de koerier die het westen voor het eerst berichtte over de misstanden tegen de Joden.

 

 

 

Aan de Ulica Miła bevindt zich de bunker waar de laatste strijders van de Ghetto-opstand zich bevonden. Uiteindelijk werden ze allen vermoord en werd het ghetto volledig met de grond gelijk gemaakt, zoals we later op een opgehangen A4-tje zagen.

 

 

Eindpunt van de wandeling door het voormalige ghetto is het monument bij de zogenaamde Umschlagplatz am Danziger Bahnhof. Op het terrein achter dit monument werden de Joodse inwoners uit het ghetto op de trein naar het vernietigingskamp Treblinka gezet. Uiteindelijk zijn er vanaf deze plek 265.000 mensen de dood in gedreven. Conclusie na deze wandeling is eigenlijk dat de Duitsers zich in WOII nergens zo hebben misdragen als in deze stad.......

 

 

 

De volgende ochtend begon zonnig en dus nog even de oude stad in. Te beginnen op het Plac Zamkowy met het Koninklijke Paleis, dat feitelijk nog maar 30 jaar oud is (volledig herbouwd) en de zuil met Koning Zygmunt die Warschau tot hoofdstad maakte (i.p.v. Krakau).

 

 

Vanaf het plein begint de fraaie Ulica Krakowskie Przedmieście (linksboven), maar die zou 's middags nog aan bod komen. Nu eerst nog even via de Ulica Świętojańska naar de oude markt. In deze straat is elk pand een juweeltje met prachtige gevelversiering, maar zoals eerder gezegd is het allemaal na de oorlog opnieuw gebouwd. Ditmaal ook wat meer aandacht voor de zijstraten. Ondertussen nam de bewolking toe en was later de zon definitief verdwenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de oude binnenstad via wat trappen naar beneden naar een gigantische fontein en dan achterlangs het Koninklijk Paleis richting het stadsdeel Mariensztat. Dit wordt ook wel de tweede oude stad genoemd. De hectiek van de grote stad gaat hier volledig aan voorbij.

 

 

 

Iets verderop staat de nieuwe Universiteitsbibliotheek uit 1999. Eén van de hoogtepunten qua architectuur van deze stad. Het gebouw ligt tegen een park aan en park en gebouw zijn volledig geïntegreerd. De begroeiing zit in de wanden en gaat door tot op het dak, alwaar je je ook in een park waant, inclusief beekjes, bloembedden en een mooi uizicht over de stad. 

 

 

 

 

Vervolgens via het Stanisław-Markiewicz-viaduct terug richting de eerder genoemde Ulica Krakowskie Przedmieście. Aan het begin daarvan staat de St.-Annakerk (Kościół św. Anny), een mengsel van gotiek, barok, rococo en classicisme met een prachtig orgel.

 

 

 

 

Deze straat verbindt het Paleis met de zomerresidentie in een groot park en wordt daarom ook wel Koninklijke weg genoemd. Veel pracht en praal, waaronder een standbeeld van de nationale dichter Adam Mickiewicz (boven) en het Presidentieel Paleis (onder).

 

 

 

 

 

De Visitantinnenkerk (onder) is onder andere bekend omdat Frédéric Chopin er in zijn jonge jaren het orgel bespeelde. Vervolgens loop je langs de hoofdgebouwen van de Universiteit, de Heilig-Kruiskerk alwaar de urn van Chopin bewaard wordt en als laatste loop je tegen de Akademie van de Schone Kunsten aan met een groot standbeeld van Copernicus ervoor.

 

 

Het slotstuk van Warschau is de enorme shopping-mall "Złote Tarasy" (de Gouden Terrassen), vlakbij het Kulturpalast. Ruim 200 winkels en restaurants. Eigenaar zijn de in Nederland bekende Rodamco en ING. Na het bezoek scheen de zon weer en zat Warschau er op...